Ultrazvuk srca (EHOKARDIOGRAFIJA)

Ultrazvuk (UZV) srca – ehokardiografija je bezbolan, neinvazivan i neškodljiv dijagnostički pregled srca u kojem se koristi svojstvo odjeka ultrazvučnih valova različitih struktura srčanog mišića. Pregledom se dobivaju informacije o strukturi srčanih zalistaka, anatomskim i funkcionalnim osobitostima srčanih šupljina (predklijetke – atriji, klijetke – venrtikuli, velike krvne žile), protoku krvi kroz krvne žile, a sve u cilju procjene anatomije, funkcije i hemodinamike kardiovaskularnog sustava.

Pregled omogućava rekonstrukciju cjelovite anatomije srca, patofiziologiju srčane greške i donošenje zaključka o daljnjim dijagnostičkim i terapijskim postupcima.

Indikacije za ehokardiografiju su brojne: najčešća je to šum na srcu, zatim poremećaj srčanog ritma, bol/stezanje/pritisak oko srca, gubitak svijesti, povišen arterijski krvni tlak te brojni drugi kao što su zaostajanje u razvoju bez jasnog uzroka, bolesnici s neuromišićnim bolestima za koje se zna da mogu imati i promjene na srcu, sistemskim bolestima (kolagenoze), ukoliko u obitelji postoji podatak o bolestima srca, fenotipski izgled za neke sindrome koji mogu biti povezani s promjenama na srcu, genske ili kromosomske bolesti, izlaganja težim tjelesnim naporima (sportaši), zagasita boja kože (cijanoza) nepoznatog uzroka, povećanja sjena srca na radiografskom nalazu, srce smješteno desno ili neuobičajen položaj drugih organa. Metoda je bezopasna i može se izvoditi učestalo u kratkom vremenu uz prednost što prezentira podatke u „živom vremenu“.

Dogovorite termin