Poliklinika za dječje bolesti Sabol
ažurirano 27.03.2024.

Što nakon nošenja u trbuhu?

Nošenje, podizanje, spuštanje, okretanje, skidanje, oblačenje, držanje, podrigivanje…

Izbjegavati najčešće pogreške!

U svakodnevnom ophođenju s dojenčetom često smo skloni koristiti neke položaje ili radnje za koje i ne pomišljamo da nisu optimalni za dijete. Edukacijom o baby handling-u naučite koje su najčešće pogreške i kako ih izbjegavati.

Tijekom hranjenja uvijek dolazi do gutanja određene količine zraka i djetetu je poželjno pomoći u njegovom izbacivanju. Prikazani položaj omogućuje dojenčetu brže i lakše podrigivanje.

Baby handling

Razlika između ispravnih i neispravnih položaja djeteta je u malim, ali važnim detaljima za brzo i pravilno usvajanje motoričkog razvoja.

Termin „baby handling“ označava prirodno rukovanje i postupanje s djetetom u svakodnevnim aktivnostima, a najvažnije prilikom podizanja, spuštanja, promjene položaja, presvlačenja i nošenja. Preporuča se za svu djecu od rođenja pa do samostalnog kretanja.

U Poliklinici dr Sabol edukaciju provodi licencirani terapeut gdje roditelji u jednom dolasku savladaju potrebne vještine. Edukaciju radimo individualno. Za dolazak nije potrebna preporuka pedijatra, fizijatra ili neuropedijatra već osobna želja roditelja.

Dojenče ovisno o dobi možemo nositi na više načina koji potiču prirodan razvoj. Neki od položaja i pridržavanja prikazani su na slikama.

Optimalan način podizanja i spuštanja dojenčeta je preko boka. Kod podizanja pritom pridržavamo glavicu i rame djeteta, a kod spuštanja vodimo brigu o postupnom prijenosu težine u slijedu zdjelica-lakat-glavica. Na taj način oponašamo prirodnu vertikalizaciju koja sa motoričkim sazrijevanjem postaje samostalna.

U svakodnevnim radnjama kao npr. oblačenje, svlačenje, zamjena pelena i sl., koristimo jednostavne kretnje i za dijete i za roditelja, a koje minimalno narušavaju osjećaj stabilnosti djeteta.

Obratite nam se s povjerenjem

Zatražite svoj termin za konzultacije, tretman ili zahvat putem telefona +385 1 6190 080 ili pošaljite upit.
Naše osoblje kontaktirat će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Kontaktirajte nas