Poliklinika za dječje bolesti Sabol

Elektroencefalografija – EEG

Elektroencefalografija (EEG) je jedna od osnovnih dijagnostičkih metoda funkcionalnoga ispitivanja središnjega živčanog sustava.

Radi se o neinvazivnoj, bezbolnoj i neškodljivoj metodi kojom se postavljanjem kape s elektrodama na površinu lubanje ispituju i bilježe električke aktivnosti moždanih stanica. Potencijali se prezentiraju u obliku valova koji se nazivaju ritmom i čije promjene mogu upućivati na patološka zbivanja središnjega živčanog sustava.

Elektroencefalografija u djece ne samo da se razlikuje od one u odraslih osoba već pokazuje i osobitosti u odnosu na različitu dob djeteta od novorođenačke do adolescentne dobi. Ovisna je o neuroanatomskom razvoju i sazrijevanju moždane kore, razvoju moždanih stanica, njihovih veza i formiranju puteva. Stoga je za interpretaciju dječjega EEG-a vrlo značajno poznavanje kliničkih značajki elektrokortikalne aktivnosti različitih perioda razvoja djeteta.

Osim životne dobi, u djece velik utjecaj na karakteristike EEG-a imaju i ciklus budnost-spavanje, aktivacijske metode kao što je duboko disanje (hiperventilacija) i neke osjetne stimulacije. EEG pretraga vrši se pri zatvorenim i otvorenim očima, uz aktivacijske metode (hiperventilacija, fotostimulacija) u budnosti, zatim u pospanosti i spavanju.

Kada se radi EEG glave?

Indikacije za EEG vrlo su raznolike – praktički svako neurološko odstupanje može zahtijevati snimanje EEG-a.

Najčešća je njegova primjena u epileptologiji – u slučajevima sumnjivih ili evidentnih epilepsijskih napadaja (konvulzija), ali i svih drugih – neepilepsijskih moždanih ataka (nesvjestice, nehotimični nesvrsishodni pokreti, motoričke stereotipije, psihogeni napadaji i dr.).

Također se primjenjuje u slučaju glavobolja (migrena), vrtoglavica, poremećaja spavanja, nakon trauma glave te u dijagnostici tumora, razvojnih anomalija mozga itd.

Kako se izvodi EEG glave u djece?

EEG pretraga započinje postavljanjem mrežaste kape s elektrodama na glavu djeteta, koje se dodatno gelom pričvrste za kožu. Radi se u sjedećem ili ležećem položaju.

U Poliklinici u dva EEG-laboratorija koristimo se suvremenim video-EEG snimanjima u budnosti i spavanju (snimanje električne moždane aktivnosti s istovremenim vizualnim  praćenjem djetetova ponašanja za vrijeme snimanja). Rutinsko snimanje EEG-a u budnosti traje 30-tak minuta, a dulje u budnosti i spavanju (obvezno u novorođenčadi, dojenčadi i male djece zbog nemira i nesuradljivosti), u veće djece obično nakon parcijalne deprivacije noćnoga spavanja.

Priprema djeteta za EEG glave

Prije EEG snimanja potrebno je slijediti ove upute:

  • kosa treba biti svježe oprana blagim šamponom, bez korištenja sredstava za oblikovanje frizure, poput lakova i gelova
  • prije snimanja uputno je konzumirati lagani obrok kako ne bi došlo do sniženih vrijednosti šećera u krvi, koje mogu utjecati na rezultate pretrage
  • manju djecu trebalo bi probuditi nekoliko sati prije nego uobičajeno na dan pretrage
  • veća djeca trebala bi vrijeme od ponoći do pretrage provesti budna
  • preporučamo dijete odjenuti u laganu, udobnu odjeću te ponijeti sa sobom bočicu, dudu ili neki drugi predmet koji će djelovati smirujuće

Za dodatna pitanja o EEG pretrazi ili rezervaciju termina obratite nam se putem našeg kontakt-obrasca ili pozivom na broj 01/ 619 00 80.

    Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

    Naručite se