Poliklinika za dječje bolesti Sabol

Ultrazvuk abdomena (trbuha) i bubrega

 

Pedijatrijski ultrazvuk (UZV) abdomena i bubrega bezbolna je dijagnostička metoda kojom se oslikavaju organi trbušne šupljine te bubrezi, smješteni iza trbušne šupljine, u djece i adolescenata.

 

S obzirom na brojnost i složenost organa koji su lokalizirani u trbušnoj šupljini, rutinski ultrazvučni pregled svodi se na pregled organa tzv. gornjeg abdomena – jetre, žučnog sustava, gušterače, slezene, bubrega i nadbubrežnih žlijezdi. Također se ultrazvukom mogu pregledati: mokraćni mjehur, prostata, uterus, jajnici, testisi.

Ova radiološka metoda ne koristi se ionizirajućim zračenjem, već unutrašnjost tijela prikazuje pomoću zvučnih valova visoke frekvencije koji su u potpunosti neškodljivi za djecu (kao i za odrasle).

 

Kada se radi UZV abdomena i bubrega u djece?

Indikacije za ovu pretragu obično su:

  • ponavljajući bolovi u trbuhu
  • učestalo povraćanje
  • abnormalnosti laboratorijskih pretraga jetre i bubrega
  • probavne i urinarne tegobe

Ultrazvuk pomaže u dijagnostici niza bolesti abdomena i bubrega.

Pregledom trbušne šupljine mogu se otkriti razne patološke tvorbe, apscesi, žučni kamenci, upalne promjene na slijepom crijevu (apendicitis) te slobodna tekućina.

Pregledom bubrega mogu se prikazati brojne prirođene anomalije bubrega, stupanj proširenja kanalnoga sustava u slučaju vezikoureteralnoga refluksa ili drugih stanja otežanoga otjecanja mokraće kroz mokraćni sustav te debljina i struktura bubrežnoga parenhima.

Osim toga, pretraga ima značajno mjesto i u otkrivanju tumora bubrega i nadbubrežne žlijezde te stečenih patoloških promjena: bubrežni kamenci, difuzne i fokalne te kronične upalne promjene bubrega.

 

Kako izgleda pedijatrijski UZV abdomena i bubrega?

Pregled se vrši u ležećem položaju nakon što se abdomen oslobodi od odjeće. Na sondu zatim nanosimo zagrijani gel na bazi vode koji osigurava dobru provodljivost valova do tkiva. Sondom nježno prelazimo preko područja abdomena i bubrega, što je posve bezbolan proces za dijete. Kada je potrebno, djecu uputimo da na trenutak duboko udahnu ili zadrže dah kako bismo dobili optimalnu kvalitetu slike. Također, pri pregledu se nekad treba prilagoditi položaj, te vas možemo zamoliti da dijete pomognete namjestiti. Nakon pretrage odmah ispisujemo nalaz i dajemo daljnje upute.

 

Priprema za ultrazvuk abdomena i bubrega

Preporučamo dijete odjenuti tako da se lako oslobodi područje abdomena i bubrega od odjeće.

Ovisno o djetetovoj dobi, pokušajte mu objasniti važnost pretrage te naglasiti kako ga ništa neće boljeti. Za pregled je važno da dijete bude što mirnije.

 

 

Cijena ultrazvuka abdomena i bubrega

Više o cijeni usluge možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Sabol ili nas možete kontaktirati telefonski na broj: +385 1 6190 080 ili putem maila upiti@poliklinika-sabol.hr za više informacija. Za direktne rezervacije termina kliknite na link.

    Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

    Naručite se