Poliklinika za dječje bolesti Sabol

Ultrazvuk testisa

Pedijatrijski ultrazvuk (UZV) testisa bezbolna je dijagnostička metoda kojom se prikazuju testisi od novorođenačke do adolescentne dobi.

Temelji se na upotrebi ultrazvučne sonde koja se prislanja uz skrotum (mošnju) u koji se odašilju zvučni valovi visoke frekvencije kako bi se dobio detaljan prikaz testisa i okolnog tkiva na računalu. Budući da se ne koristi štetnim ionizirajućim zračenjem, pretraga je potpuno neškodljiva za djecu.

Ultrazvučni pregled testisa koristi se za procjenu pravilnog razvoja te dijagnostiku urođene i stečene patologije testisa u muške novorođenčadi, dječaka i adolescenata.

 

Kada je potreban UZV testisa kod djece?

U novorođenačkom razdoblju UZV pregled testisa može se indicirati ako pri sistematskom pregledu liječnik ne pronalazi testise u skrotumu, što upućuje na nespuštene testise (kriptorhizam). Testisi se obično spuste u skrotum prije rođenja, no u oko 3 % dječaka jedan (najčešće) ili oba testisa mogu zaostati u abdomenu ili preponskom kanalu.

Druge najčešće indikacije za pregled testisa uključuju simptome kao što su bol ili oticanje testisa. U tom slučaju radi se klinički pregled i laboratorijska dijagnostika, no ultrazvuk je često nužan kako bi se utvrdila razna patološka stanja, kao što je:

  • hidrokela ili vodena kila (nakupljanje tekućine u skrotumu)
  • torzija testisa
  • epididimitis (bolna upala epididimisa)
  • epididimo-orhitis (bolna upala epididimisa i testisa)
  • tumorske tvorbe i ciste

 

Kako izgleda pedijatrijski UZV testisa?

Pregled se kod beba i dječaka vrši u ležećem položaju nakon što se područje oslobodi od donjeg rublja. Na sondu zatim nanosimo zagrijani gel na bazi vode koji osigurava dobru provodljivost valova do tkiva. Sondom nježno prelazimo preko područja skrotuma, što je posve bezbolan proces za dijete. Postupak traje 10-ak minuta, a nakon toga odmah ispisujemo nalaz i dajemo daljnje upute.

 

Priprema za ultrazvuk testisa

Za pregled testisa nije potrebna posebna priprema.

 

Cijena ultrazvuka testisa

Više o cijeni usluge možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Sabol ili nas možete kontaktirati telefonski na broj: +385 1 6190 080.

    Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

    Naručite se