Poliklinika za dječje bolesti Sabol

Skijaskopija

Skijaskopija ili retinoskopija objektivna je metoda određivanja lomne jakosti oka (dioptrije).

Skijaskopijom u cikloplegiji (kratkotrajno izazvani zamućen vid na blizinu nakon što se u oko ukapaju kapi koje onemogućavaju izoštravanje slike) točno određujemo lomnu jakost oka kao optičkog aparata, što nam je temelj za propisivanje naočala.

 

Ispitivanje je objektivno jer ne zahtijeva klasičnu suradnju pacijenta u obliku povratne informacije o tome vidi li bolje „ovako ili onako”, a cilj je precizno odrediti refrakcijsku grešku oka (dalekovidnost, kratkovidnost, astigmatizam).

Za razliku od automatiziranih metoda (kompjutersko određivanje dioptrije), ova metoda ne daje samo kvantitativnu vrijednost lomne jakosti oka već može odrediti i kvalitativne karakteristike lomnih ploha oka, odnosno postojanje optičkih aberacija viših stupnjeva.

Dvije su vrste skijaskopije: statička i dinamička skijaskopija. Razlikuju se po tome što se u statičkoj pacijent fokusira na udaljeni, a u dinamičkoj na bliski objekt. Dinamičkom skijaskopijom možemo odrediti širinu i kvalitetu akomodacije, te na brz i jednostavan način provjeriti odgovaraju li djetetu naočale koje nosi (i u neverbalne djece).

 

Kada se radi skijaskopija u djece?

Skijaskopija se radi u djece kada je potrebno odrediti dioptriju za prve naočale.

Posebno je koristan dijagnostički alat u djece, ali i odraslih osoba s udruženim poteškoćama u komunikaciji ili kod kompliciranih stanja oka jer je jedina točna, pa time i nezaobilazna metoda na temelju koje propisujemo korekciju – naočale ili kontaktne leće.

Skijaskopija se može raditi u slučaju da dijete ili adolescent vidi dobro, no ima tegobe kao što su:

  • naprezanje očiju
  • „bježanje” oka
  • osjećaj težine u očima
  • glavobolje

 

Kako se radi skijaskopija?

Postupak traje oko dva sata, a sastoji se od nekoliko koraka. Cilj korištenja kapi za širenje zjenica je blokiranje refleksa akomodacije (prilagodbe) oka, odnosno nesvjesnoga izoštravanja vida kako bi se precizno i objektivno odredila dioptrija. Pola sata nakon zadnjega ukapavanja vrši se pregled koji se izvodi pomoću uređaja retinoskopa/skijaskopa. Nakon pregleda još nekoliko sati ostaju proširene zjenice, odnosno zamućen vid.

 

Kako pripremiti dijete za skijaskopiju?

Premda je pretraga potpuno bezopasna, vrijeme i način njezina izvođenja zahtijeva strpljivost, a također i da dijete unaprijed zna što očekivati (ovisno o dobi). Stoga preporučamo da mu prije postupka objasnite kako će neko vrijeme vidjeti slabije ili zamućeno, i da kapi za oči kratkotrajno nakon ukapavanja peku, ali da je to bezopasno i kratkotrajno.

Budući da su nakon pretrage oči obično pojačano osjetljive na svjetlost, preporučamo ponijeti sunčane naočale.

 

Cijena skijaskopije

Više o cijeni usluge možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Sabol ili nas možete kontaktirati telefonski na broj: +385 1 6190 080 ili putem maila upiti@poliklinika-sabol.hr za više informacija. Za direktne rezervacije termina kliknite na link.

    Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

    Naručite se