Poliklinika za dječje bolesti Sabol

Ultrazvuk dječjih kukova

Ultrazvuk dječjih kukova-Poliklinika Sabol

Ultrazvuk (UZV) dječjih kukova jest ultrazvučni probir (engl. screening) kukova kojim nastojimo otkriti prirođene poremećaje u razvoju kuka (neonatalna nestabilnost, displazija, subluksacija i luksacija).

Radi se o jednostavnoj, pouzdanoj i neinvazivnoj dijagnostičkoj metodi za rano otkrivanje razvojnoga poremećaja zgloba kuka i njegov stupanj u dojenčeta, a čime se određuje tijek liječenja i daljnje praćenje.

Ultrazvučni pregled sigurna je tehnika snimanja za dijete koja ne koristi ionizirajuće zračenje. Radi na principu bezopasnih zvučnih valova visoke frekvencije kojima se vizualiziraju anatomske zglobne strukture te mjere kutovi između acetabuluma (zdjelične čašice) i glave bedrene kosti.

Preporučuje se u sve djece u dobi od 4 do 8 tjedana, neovisno o nalazu kliničkog pregleda kukova, a kako bi se u slučaju razvojnog poremećaja zgloba kuka omogućila rana intervencija i liječenje.

 

Kako se izvodi UZV kukova bebe?

Prije svega važno je naglasiti kako je ovaj postupak potpuno siguran i bezbolan za dijete, koje tijekom pregleda smještamo u ležeći bočni položaj. Ultrazvukom pregledavamo oba kuka, stoga je potrebno osloboditi taj dio tijela od odjeće. Na kožu nanosimo zagrijani gel na bazi vode koji osigurava dobru provodljivost valova do tkiva. Sondom nježno prelazimo najprije preko jednoga, a zatim i preko drugoga kuka. Za to vrijeme roditelj je uz dijete (može mu npr. dati dudu varalicu). Nakon pregleda odmah ispisujemo nalaz. Ako je snimanjem uočen poremećaj u razvoju kuka, dijete se upućuje dječjem ortopedu radi daljnjeg praćenja i liječenja.

 

Za ultrazvuk dječjih kukova nije potrebna posebna priprema.

U Poliklinici Sabol pristupamo s velikom pažnjom i brigom za Vaše dijete kako bi pregled bio što ugodniji.

Ultrazvuk kukova bebe izvodi specijalist pedijatrije educiran za ovu dijagnostičku metodu.

 

 

Cijena ultrazvuka dječjih kukova

Više o cijeni usluge možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Sabol ili nas možete kontaktirati telefonski na broj: +385 1 6190 080 ili putem maila upiti@poliklinika-sabol.hr za više informacija. Za direktne rezervacije termina kliknite na link.

    Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

    Naručite se