Poliklinika za dječje bolesti Sabol

Edukacija za baby handling

Termin baby handling označava prirodno rukovanje i postupanje s djetetom u svakodnevnim aktivnostima prilikom podizanja, spuštanja, promjene položaja, presvlačenja i nošenja. Takvo postupanje temelj je pravilnoga usvajanja senzomotornoga razvoja djeteta.

Preporuča se za svu djecu od rođenja pa do samostalnog kretanja, a obavezno je za djecu s neurorazvojnim smetnjama.

Edukacija baby handling omogućuje da roditelji svladaju vještine ispravnoga postupanja s novorođenčetom, što je posebno korisno za one koji se prvi put nalaze u roditeljskoj ulozi.

 

Zašto je važan baby handling?

Edukacija o pravilnom postupanju važna je za bebin optimalan senzomotorni razvoj te prevenciju slučajnih ozljeda ramena ili mozga s obzirom na to da je u prvim mjesecima glava bebe posebno osjetljiva, a mišići vrata slabi.

Temelj je edukacije prirodno rukovanje s djetetom uz oponašanje „fetus” položaja u maternici (flektirani odnosno savinuti položaj tijela) kako bi se spriječili neprirodni i štetni položaji bebe tijekom njege (npr. izvijanje trupa u luk, križanje nogu, padanje glavice prema nazad itd.).

 

Ispravno postupanje s djetetom osobito je važno za djecu s neurorizikom i drugim oboljenjima kako bi se uklonili bilo kakvi dodatni štetni vanjski čimbenici normalnoga razvoja, spriječila progresija bolesti te pospješila rehabilitacija. Neurorizik podrazumijeva rizik od oštećenja, nastaloga od 22. tjedna trudnoće do 7. dana nakon poroda, koje može uzrokovati neurorazvojne ili neurološke bolesti djeteta.

Način na koji postupamo s djetetovim tijelom bitan je i za svu zdravu djecu jer se pohranjuje u mozgu kao motorički obrazac koji dijete tijekom daljnjega razvoja spontano upotrebljava. Ispravno postupanje s bebom šalje mozgu informaciju o pravilnim kretnjama te sprječava razvoj loših obrazaca pokreta.

 

Baby handling ne služi samo educiranju o pravilnom postupanju nego ujedno smanjuje tjeskobu i bojazan roditelja da će nešto krivo učiniti s bebom, koja u prvim danima i tjednima izgleda posebno nježno i krhko.

 

Što uključuje tečaj baby handling?

U Poliklinici Sabol u sklopu tečaja educiramo roditelje o cjelokupnim aktivnostima koje zahtijeva njega o novorođenčetu, a to uključuje:

  • rukovanje s bebom – kako poduprijeti vrat i glavu, postavljati u pravilan položaj ruke te rotirati trup
  • držanje, nošenje, spuštanje i podizanje
  • previjanje i presvlačenje
  • hranjenje i podrigivanje
  • postavljanje djeteta u potrbušni položaj

Za dolazak na edukaciju nije potrebna preporuka pedijatra, fizijatra ili neuropedijatra već osobna želja roditelja. Edukaciju u Poliklinici provodi licencirani Bobath terapeut, gdje roditelji najčešće u jednom dolasku savladaju potrebne vještine.

    Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

    Naručite se