Poliklinika za dječje bolesti Sabol

Ultrazvuk

Ultrazvuk (UZV, sonografija, ehografija) je radiološka metoda koja se za slikovni prikaz unutrašnjosti tijela koristi zvučnim valovima visoke frekvencije.

Ova tehnika snimanja, za razliku od rendgena (RTG) i računalne tomografije (CT), ne upotrebljava štetno ionizirajuće zračenje, stoga je potpuno neškodljiva za djecu, kao i za odrasle, te se prema potrebi može ponavljati više puta. U tome smislu pokazuje dijagnostičku prednost kada je potrebno praćenje progresije bolesti ili stanja pedijatrijskog pacijenta.

Osim što je bezopasan, UZV je potpuno bezbolan i vrlo jednostavan dijagnostički alat koji uz druge radiološke tehnike ima vrlo važno dopunsko, a u nekim slučajevima i primarno mjesto u dijagnostici niza bolesti u djece.

 

Na koji način radi ultrazvuk ili UZV?

Ultrazvučni pregled obično se radi u ležećem položaju, pomoću ultrazvučne sonde koja se prislanja na područje tijela koje zahtijeva procjenu te u njega šalje zvučne valove. Prethodno se na kožu nanosi zagrijani, ultrazvučni gel na bazi vode koji osigurava jasan prijenos valova od sonde do tkiva i natrag. Kada naiđu na različitu vrstu tkiva, jedan dio valova odbija se natrag u sondu i pretvara u električne impulse, a ostatak prolazi kroz tkivo dok ponovno ne naiđe na drugu strukturu. Na računalu se to bilježi u obliku dvodimenzionalnog crno-bijelog prikaza s različitim intenzitetom nijansi koji ovisi o tome koliko dobro pojedina vrsta tkiva odbija valove.

Ultrazvučne sonde (glave) mogu biti raznih oblika i veličina, ovisno o tome koji se dio tijela pregledava.

Doppler je poseban način prikaza pomoću kojega je moguće pratiti protok krvi u organizmu, a digitalna slika na računalu dobiva se u boji (color doppler).

 

Primjena ultrazvuka u pedijatriji

Indikacije za UZV pretrage u djece i mladih ne razlikuju se mnogo od onih u odrasloj dobi.

Uobičajena je primjena UZV-a u dijagnostici patoloških promjena na unutrašnjim organima i mišićno-koštanom sustavu te abnormalnosti krvožilnog sustava.

Ipak, ova radiološka metoda posebno je mjesto našla u probiru kukova (UZV kukova), koji se preporuča za svu novorođenčad i malu dojenčad u prvih 4 – 8 tjedana života, a radi otkrivanja prirođenih poremećaja u razvoju kuka (neonatalna nestabilnost, displazija, subluksacija i luksacija).

 

Bezbolnost i jednostavnost postupka osobito je prikladna za preglede i brzu dijagnostiku u beba i djece. Kako bi bilo što smirenije i opuštenije, uz dijete cijelo vrijeme može biti prisutan i roditelj animirajući ga njegovom omiljenom igračkom ili drugim predmetom.

 

Priprema za UZV

Za snimanje obično nije potrebna posebna priprema, osim u pojedinim slučajevima ili prema preporuci liječnika. Primjerice, za UZV abdomena valja doći natašte i punoga mjehura.

Preporuka je dijete odjenuti tako da se odjeća lako ukloni s područja koje se pregledava.

 

Koje vrste ultrazvučnih pregleda radimo u Poliklinici Sabol?

U Poliklinici obavljamo sljedeću dijagnostiku:

Pedijatrijski ultrazvuk izvode naši specijalisti s dugogodišnjim iskustvom u ultrazvučnoj dijagnostici u dječjoj dobi. Nakon pregleda roditelji odmah dobivaju ispisan nalaz s daljnjim uputama.

Za dodatna pitanja o ultrazvučnom pregledu ili rezervaciju termina obratite nam se putem našeg kontakt-obrasca ili pozivom na broj 01/ 619 00 80.

 

    Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

    Naručite se