Poliklinika za dječje bolesti Sabol

Ultrazvuk lokomotornog sustava

 

Ultrazvuk (UZV) lokomotornog sustava ili ultrazvuk sustava za kretanje, dijagnostička je pretraga kojom pomoću zvučnih valova visoke frekvencije pregledavamo mišiće, ligamente, tetive, živce i zglobove. Pregled sustava za kretanje vršimo od novorođenačke do adolescentske dobi.

 

Ova radiološka metoda ne koristi se ionizirajućim zračenjem, te je potpuno sigurna i bezbolna. Njome je moguće otkriti patologije mišićno-koštanog sustava, kao što su:

 • istegnuća ili puknuća ligamenata
 • tendinopatije (npr. Ahilova tetiva)
 • tekućina ili upala unutar zgloba
 • dobroćudni i zloćudni tumori mekoga tkiva
 • iščašenja i displazije kukova
 • ganglionske i sinovijalne ciste
 • prisutnost stranog tijela
 • uklještenja živca

 

Za razliku od drugih tehnika snimanja, UZV lokomotornog sustava daje nam informacije u stvarnom vremenu, što je povoljno za pregled djece kada ne mogu biti u potpunosti mirna.

 

Kada se indicira UZV lokomotornog sustava?

Indikacije za ovu pretrage obično su tegobe u pojedinom segmentu – zglobu ili mekom tkivu; akutne i sportske ozljede, opipljive tvorbe ili sumnja na upalne procese.

U novorođenčadi radi se ultrazvučni probir kukova kojim nastojimo otkriti prirođene poremećaje u razvoju kuka (neonatalna nestabilnost, displazija, subluksacija i luksacija).

Budući da omogućuje visoku preciznost postupka, UZV lokomotornog sustava koristan je alat kada su indicirane intervencijske metode, poput primjene injekcija u dio mišićno-koštanoga sustava.

 

Kako se izvodi UZV lokomotornog sustava?

Najprije s područja koje ćemo ultrazvučno pregledati uklanjamo odjeću te nanosimo gel na bazi vode koji osigurava dobru provodljivost valova do tkiva. Ultrazvučnom sondom zatim nježno prelazimo preko zgloba ili dijela mekoga tkiva, što je potpuno bezbolno. Ovisno o dobi i o tome koji dio tijela pregledavamo, dijete može biti u roditeljskom krilu. Tijekom pregleda na računalu odmah dobivamo prikaz struktura u stvarnom vremenu i na temelju njega ispisujemo nalaz.

 

Priprema za UZV lokomotornog sustava

Nije potrebna posebna priprema. Preporučamo dijete odjenuti tako da se lako ukloni odjeća s područja koje ćemo pregledavati.

 

Cijena UZV lokomotornog sustava

Više o cijeni usluge možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Sabol ili nas možete kontaktirati telefonski na broj: +385 1 6190 080 ili putem maila upiti@poliklinika-sabol.hr za više informacija. Za direktne rezervacije termina kliknite na link.

  Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

  Naručite se