Poliklinika za dječje bolesti Sabol

Transkranijski color doppler (TCCD)

Transkranijski color doppler, odnosno transkranijski kolor dupleks – TCCD (engl. transcranial color-coded duplex) jest ultrazvučni pregled velikih krvnih žila (arterija) koje opskrbljuju mozak.

Ova pretraga koristi se zvučnim valovima visoke frekvencije za vizualizaciju i procjenu hemodinamike, odnosno protoka krvi vertebrobazilarnog sliva (vertebralnih arterija i bazilarne arterije) i Willisovog arterijskog kruga (po dvije prednje, srednje i stražnje moždane arterije). Odbijanje ultrazvučnih valova od krvnih stanica koje se kreću unutar krvnih žila, omogućuje procjenu smjera i brzine protoka krvi u krvnim žilama.

TCCD je sigurna i bezbolna dijagnostička procedura koja se može primjenjivati od novorođenačke dobi nadalje.

 

Koje su indikacije za transkranijski color doppler u djece?

Pretraga je indicirana pri postojanju sumnje ili dokazanim

  • anomalijama građe krvnih žila mozga,
  • upalama krvnih žila (vaskulitis),
  • opstrukcijama krvnih žila (tromboze, embolije) odnosno moždanom udaru
  • povišenom intrakranijskom tlaku

 

Osim navedenih stanja, pretraga može pomoći u diferencijalnoj dijagnostici glavobolja, sinkopa (iznenadnih gubitaka svijesti), omaglica, vrtoglavica te po procjeni liječnika u drugim indikacijama.

 

Kako se izvodi TCCD pregled?

Transkranijski kolor dopler izvodi se pomoću ultrazvučne sonde koja se prislanja na područja glave koja predstavljaju tzv. koštane prozore (mjesta gdje je lubanja tanja ili je prisutna hrskavica i vezivno tkivo) kroz koje visokofrekventni valovi mogu doprijeti do struktura unutar lubanje. U novorođenčadi i dojenčadi to su otvorene fontanele, odnosno mjesta na lubanji gdje se kosti još nisu spojile. U starije djece (i odraslih) ti se prostori nalaze u području sljepoočnica, oka i ispod potiljka. Za dobru provodljivost valova do tkiva na navedena područja nanosimo ultrazvučni gel na bazi vode te sondu prislanjamo uz kožu okrećući je u željenom smjeru. Pregled je potpuno bezbolan, a poželjno je da dijete bude što mirnije radi optimalnog prikaza krvnih žila.

 

Priprema za TCD

Za ultrazvuk nije potrebna posebna priprema.

 

Cijena transkranijalnog color dopplera

Više o cijeni usluge možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Sabol ili nas možete kontaktirati telefonski na broj: +385 1 6190 080 ili putem maila upiti@poliklinika-sabol.hr za više informacija. Za direktne rezervacije termina kliknite na link.

    Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

    Naručite se