Poliklinika za dječje bolesti Sabol

Ultrazvuk mekih tkiva

Ultrazvuk (UZV) mekih tkiva bezbolna je i jednostavna dijagnostička metoda kojom se pomoću valova visoke frekvencije pregledavaju mišići i fascija, tetive, masno i potkožno tkivo te slojevi kože, bilo na udovima ili drugom dijelu tijela.

Ultrazvučnim pregledom mogu se otkriti patološke promjene mekoga tkiva, poput ozljeda, oteklina, podljeva te raznih tvorbi.

Ova se radiološka pretraga ne koristi štetnim ionizirajućim zračenjem, stoga je potpuno sigurna za primjenu na djeci te se može ponavljati više puta u slučaju potrebe za praćenjem stanja.

 

Koje su indikacije za UZV mekih tkiva u djece?

Ultrazvuk mekih tkiva najčešće se primjenjuje kada je potrebna procjena nakupine tekućine, izraslina (ciste i tumori) te ozljeda i trauma mekog tkiva. Nakupine i izrasline obično se najprije osjete palpacijom te se u tom slučaju ultrazvuk koristi kao primarna metoda za brzu i jednostavnu dijagnostiku te diferenciranje vrste tvorbi.

Osim navedenoga, UZV mekih tkiva primjenjuje se za pregled limfnih čvorova na vratu, pod pazusima, u preponama i drugim mjestima, što ga čini korisnom pomoćnom dijagnostičkom metodom u raznim vrstama oboljenja.

 

Kako se izvodi UZV mekih tkiva?

Najprije s područja koje ćemo ultrazvučno pregledati uklanjamo odjeću te nanosimo gel na bazi vode koji osigurava dobru provodljivost valova do tkiva. Ultrazvučnom sondom zatim nježno prelazimo preko dijela mekoga tkiva, što je potpuno bezbolno. Ovisno o dobi i o tome koji dio tijela pregledavamo, dijete može biti roditelju u krilu. Tijekom pregleda na računalu odmah dobivamo prikaz struktura u stvarnom vremenu i na temelju njega ispisujemo nalaz.

 

Priprema za UZV mekih tkiva

Za pregled nije potrebna posebna priprema. Preporučamo dijete odjenuti tako da se lako ukloni odjeća s područja koje ćemo pregledavati.

 

    Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

    Naručite se