Poliklinika za dječje bolesti Sabol

Holter EKG-a

 

Holter EKG-a (elektrokardiograma) uređaj je kojim se kontinuirano bilježe i prate srčani ritam te frekvencija u trajanju od 24 sata, po potrebi i dulje. Njime se omogućuje prikaz promjene u EKG-u tako što se bilježe električni signali iz srčanoga mišića putem tri do dvanaest elektroda pričvršćenih na prsni koš.

Ova sigurna i bezbolna pretraga pomaže nam identificirati poremećaje srčanoga ritma (palpitacije) ili prokrvljenost srca tijekom dana ili noći, u kućnom okruženju te uobičajenim djetetovim aktivnostima.

 

Kada se primjenjuje holter EKG-a?

Indikacije su za 24-satno snimanje (holter) elektrokardiograma:

 • osjećaj nepravilnoga rada srca te preskakanja ili lupanja srca
 • pojačan umor i slabije podnošenje tjelesnoga napora
 • sinkopa
 • bol u prsištu
 • praćenje srčanoga ritma nakon operativnoga zahvata na srcu
 • praćenje stanja nakon ugradnje srčanoga elektrostimulatora

 

Kako izgleda postupak pretrage?

Za 24-satno snimanje EKG-a potrebna su dva dolaska u Polikliniku: jedan radi postavljanja uređaja te nakon toga njegovo uklanjanje i očitanje rezultata.

Prije samoga postupka uzimaju se osobni podaci Vašeg djeteta (ime, prezime, datum rođenja), datum i vrijeme pretrage. Nakon što oslobodimo gornji dio trupa od odjeće, postavljaju se elektrode na prsni koš. Vaše dijete može dobiti tri do dvanaest elektroda, ovisno o procjeni liječnika. Elektrode su povezane s uređajem. Holter se stavi u svoju pripadajuću torbicu koja se nosi preko ramena. Postavljanje aparata traje 10 – 15 minuta.

Napomene

 • Bitno je da dijete tijekom nošenja 24-satnog holtera EKG-a nastavi sa svim uobičajenim aktivnostima tijekom dana te da roditelji vode dnevnik aktivnosti i simptoma tijekom 24 sata.
 • Za vrijeme nošenja holtera EKG-a poželjno je da se dijete ne tušira ili kupa te da izbjegava kontaktne sportove kako se uređaj ne bi oštetio.

 

Priprema za holter EKG-a

Prije same pretrage potrebno je kožu oprati vodom i neutralnim sapunom te je poželjno izbjegavati stavljanje kreme na kožu taj dan.

 

Cijena holter EKG-a

Više o cijeni usluge možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Sabol ili nas možete kontaktirati telefonski na broj: +385 1 6190 080 ili putem maila upiti@poliklinika-sabol.hr za više informacija. Za direktne rezervacije termina kliknite na link.

  Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

  Naručite se