Poliklinika za dječje bolesti Sabol

Dječja oftalmologija

Oftalmologija-Poliklinika Sabol

Što je dječja oftalmologija?

Dječja oftalmologija pedijatrijska je grana koja proučava građu i funkciju oka te dijagnostikom, prevencijom i liječenjem bolesti vida i očiju u djece i mladih.

 

Kada je potreban pregled dječjeg oftalmologa?

Budući da djeca često nisu svjesna svoga problema s vidom jer misle da drugi vide jednako i teško mogu opisati problem koji ih muči, roditelji bi trebali obratiti pozornost na sljedeće simptome:

 • škiljenje
 • potreba da dijete sjedi blizu televizoru, drži blizu očiju ekran mobitela ili slikovnice
 • neusklađeni pokreti očiju
 • prekrivanje jednoga oka
 • namještanje glave pod kutom pri čitanju
 • poteškoće s čitanjem/izbjegavanje čitanja
 • česte glavobolje
 • trljanje očiju
 • crvenilo ili suzenje očiju
 • preosjetljivost na svjetlost
 • teško zadržavanje pažnje ili interesa tijekom igara, projekata i drugih aktivnosti

Oftalmološki pregled unutar nekoliko tjedana nakon rođenja te dalje prema liječničkoj preporuci indiciran je za nedonoščad, koja su pod povećanim rizikom od poremećaja oka, uključujući refrakcijske pogreške i retinopatiju.

Također, preventivni pregledi očiju i vida ključni su za predškolsku djecu radi ranoga otkrivanja i liječenja slabovidnosti te propisivanja korekcije.

Obratite nam se povjerenjem.

POŠALJITE UPIT

 

Koje oftalmološke usluge za djecu pružamo u Poliklinici Sabol?

Preventivni pregledi očiju i vida u djece

Loš vid može negativno utjecati na uspjeh u školi te psihosocijalni razvoj djeteta, koje često nije svjesno svoga problema i obično ga teško može opisati.

Preventivne preglede očiju i vida u Poliklinici Sabol provodimo radi pravovremenog otkrivanja i tretiranja problema s vidom te uspješnu korekciju, koja se najčešće uspješno postiže dioptrijskim naočalama i/ili kontaktnim lećama i drugim metodama, ovisno o dijagnozi.

Najčešći su poremećaji vida u djece koje otkrivamo:

 • refrakcijske pogreške (npr. kratkovidnost, dalekovidnost, astigmatizam)
 • strabizam
 • katarakta ili očna mrena
 • glaukom ili povišen očni tlak
 • slabovidnost ili ambliopija

Prema Nacionalnom preventivnom programu ranog otkrivanja slabovidnosti propisana je i obavezna kontrola vida za svu djecu u dobi od 4 godine.

 

Oftalmološko praćenje nedonoščadi

Nedonoščad odnosno novorođenčad rođena prije svršetka 37. tjedna trudnoće pod povišenim su rizikom poremećaja vida: refrakcijskih pogrešaka (kratkovidnost, astigmatizam, anizometropija) i strabizma.

Najčešće su komplikacije karakteristične za nedonoščad retinopatija (ROP) i cerebralno oštećenje vida (koje pripada neurooftalmološkim poremećajima).

Retinopatija je poremećaj vaskularizacije mrežnice koji obično zahvaća oba oka, a javlja se u više od polovice novorođenčadi porođajne težine < 1 kg. Zbog toga se probir oftalmoskopskom pretragom obavlja u sve dojenčadi < 1500 g ili < 30 tjedana gestacijske dobi, a probir započinje u 31. tjednu. Oftalmološki pregledi trebaju se nastaviti obavljati svakih 1 – 3 tjedna radi praćenja stanja i indiciranja kirurškog liječenja ako je potrebno (u težim oblicima bolesti).

Oftalmološko praćenje nedonoščadi važno je za pravovremenu korekciju poremećaja vida te praćenje napretka bolesti.

 

Određivanje lomne jakosti oka (dioptrije) i propisivanje naočala

Lomna jakost oka ima uvriježen naziv „dioptrija”, a određujemo ju radi korekcije refrakcijskih pogrešaka, odnosno pogrešaka u načinu na koji oko fokusira svjetlost. Među najčešćima su kratkovidnost ili miopija, dalekovidnost ili hiperopija i astigmatizam.

Refrakcijske pogreške uspješno se korigiraju propisivanjem naočala. Uspješnost liječenja uvelike ovisi o što ranijem početku liječenja, a pravovremena korekcija sprečava trajne komplikacije u vidu razvoja slabovidnosti.

Dioptrija u djece obično se određuje skijaskopijom u cikloplegiji (privremeno zamućenje vida pomoću kapi), jedinom objektivnom metodom određivanja lomne jakosti oka.

 

Dijagnostika, liječenje i praćenje slabovidnosti djece (ambliopije)

Slabovidnost ili ambliopija označava smanjenje ili gubitak dijela vidnih funkcija – vidne oštrine, percepcije kretanja, osjećaja dubine prostora i razlikovanja kontrasta – bez prisutne vidljive bolesti oka, a najčešće zahvaća jedno oko.

Događa se kada mozak potiskuje sliku dobivenu iz jednoga oka, onoga na kojemu postoji slabiji vid – najčešće zbog refrakcijske greške, strabizma  ili bijega oka zamućenoga vida na jednom oku (uzrok može biti katarakta).

Kada je oslabljen vid na samo jedno oko, dijete se koristi drugim, zdravim okom. Zbog toga bolest može proći nezapaženo te u isto vrijeme uzrokovati dodatno zaostajanje u razvoju slabovidnoga oka, čiju će funkciju preuzeti bolje oko. Ako se takvo stanje ne otkrije u djetinjstvu dok traje razvoj vidnoga sustava, slabovidnost može postati trajna i u odrasloj dobi se više ne može korigirati.

U Poliklinici Sabol radimo preventivne preglede za otkrivanje slabovidnosti te provodimo liječenje, koje se sastoji od propisivanja korekcijskih naočala, okluzije (prekrivanje boljega oka) te korištenjem okluzijskih folija kod starije djece.

Ako se dijagnosticira na vrijeme, uspješnost izlječenja slabodvidnosti iznosi više od 90%.

 

Dijagnostika strabizma, praćenje te procjena indikacije i priprema za operaciju

Strabizam je povremena ili stalna neusklađenost očiju pri kojoj vidna os jednoga oka nije usmjerena na isti objekt kao ona drugoga oka. Ako se ne liječi, ovo stanje može dovesti do slabovidnosti ili ambliopije, odnosno do toga da mozak potiskuje sliku koju dobiva iz jednoga oka. Posljedica je trajna slabovidnost tog oka.

Za otkrivanje strabizma važni su preventivni pregledi koji bi trebali početi već nakon 6 mjeseci starosti djeteta, a zatim i tijekom predškolskog razdoblja.

Simptomi strabizma nekad se očituju u neusklađenim kretnjama djetetovih očiju. Također, dijete može škiljiti ili prekrivati jedno oko.

Liječenje strabizma uključuje:

 • korekciju refrakcijske pogreške naočalama ili kontaktnim lećama
 • liječenje slabovidnosti
 • vježbanje kretnje očiju
 • operativni zahvat, kojim se nastoje poravnati oči popuštanjem i zatezanjem očnih mišića

 

Neurooftalmološki pregled

Neurooftalmološki pregled  u djece pripada domeni dječje neurooftalmologije, specijalne grane neurologije odnosno oftalmologije koja se bavi dijagnostikom i liječenjem neurooftalmoloških poremećaja u djece i mladih. Oni mogu zahvatiti funkciju oka, zjenice, vidnoga živca ili vanjskih mišića oka sa živcima, kao posljedica disfunkcije moždanoga živca.

Dva su osnovna simptoma koji mogu ukazivati na neurooftalmološki poremećaj: gubitak vida i problemi s pokretima očiju.

Neurooftalmološki pregled sastoji se od uzimanja anamneze i kliničkoga pregleda vida, očiju i moždanih živaca, na temelju čega se postavlja dijagnoza i određuje potrebna dijagnostička obrada te plan liječenja.

 

Dijagnostika, praćenje i liječenje upalnih bolesti oka (suzno oko, crveno oko)

Upalne bolesti oka u djece najčešće se očituju u prekomjernom suzenju ili crvenilu očiju. Razlog suzenja mogu biti suženi ili zatvoreni suzni kanali (česta pojava u dojenčadi), što može biti urođeno stanje koje se najčešće spontano poboljšava unutar godine dana života.

Suzenje očiju ponekad je popraćeno s iscjetkom iz oka i pojačanim stvaranjem krmelja, što može upućivati na upalu povezanu sa suženjem suznih kanala.

Kada je uzrok upale infekcija, oči djeteta crvene su, otečene i javlja se gnojni iscjedak (bakterijski konjunktivitis).

Od neinfektivnih uzroka suznih i crvenih očiju, najčešći je alergijski konjuktivitis, kao posljedica preosjetljivosti na pelud, prašinu, dim i dr. U tome slučaju uz suzne i crvene oči javljaju se simptomi poput svrbeža očiju, curenja ili začepljenoga nosa, kihanja i pritiska u ušima.

Pri pojavi navedenih znakova upale važno je razlučiti uzrok te primijeniti odgovarajuću terapiju, koja može uključivati i antibiotsko liječenje.

  Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

  Naručite se