Poliklinika za dječje bolesti Sabol

Ultrazvuk vrata

 

Ultrazvuk (UZV) vrata je neinvazivna dijagnostička metoda kojom se pregledavaju štitnjača, mišići vrata i vaskularne strukture, a prema potrebi pretraga se proširuje na žlijezde slinovnice.

Ova radiološka metoda ne koristi se štetnim ionizirajućim zračenjem, stoga je potpuno sigurna za primjenu na djeci (kao i na odraslima).

Ultrazvučni pregled ključni je dijagnostički alat za patologije vrata u djece, kao što su disgeneza štitnjače, tireoiditis, čvorići štitnjače, cistične lezije, hemangiomi i vaskularne malformacije.

 

Kada se radi UZV vrata u djece?

Najčešće su indikacije za pretragu:

  • tortikolis (prirođeni krivi vrat)
  • uvećani limfni čvorovi vrata
  • upalne bolesti štitnjače i dr.

 

Kako se izvodi UZV vrata?

Pregled vrata zbog svoje anatomije vrši se u specifičnom položaju – ležeći ispruženog vrata – stoga je vrlo važna djetetova suradnja. Pretraga je potpuno bezbolna: na područje vrata nanosimo zagrijani gel na bazi vode koji osigurava dobru provodljivost valova do tkiva te ultrazvučnom sondom prelazimo preko područja vrata. Kako bi dijete bilo što mirnije, preporučamo da ga roditelji unaprijed pripreme kako izgleda cijeli proces, a tijekom pregleda mogu se poslužiti i djetetovom omiljenom igračkom ili videom za distrakciju. Postupak traje 20-ak minuta te nakon toga ispisujemo nalaz s daljnjim uputama.

 

Cijena ultrazvuka vrata

Više o cijeni usluge možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Sabol ili nas možete kontaktirati telefonski na broj: +385 1 6190 080 ili putem maila upiti@poliklinika-sabol.hr za više informacija. Za direktne rezervacije termina kliknite na link.

    Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

    Naručite se