Poliklinika za dječje bolesti Sabol

Test autolognim serumom

 

Test autolognim serumom oblik je intradermalnoga testa koji se provodi u sklopu obrade kronične idiopatske urtikarije.

Kronična idiopatska urtikarija (koprivnjača) označava prisutnost crvene otekline na koži praćene svrbežom u trajanju dužem od 6 tjedana. Idiopatska znači da joj se ne zna uzrok.

Svrha je testa otkriti postojanje autoantitijela, koja upućuju na autoimuno porijeklo bolesti, odnosno da se radi o autoimunoj urtikariji. Ako je rezultat testa negativan, urtikarija se smatra idiopatskom.

 

Kako izgleda testiranje?

Postupak se sastoji od dvaju dijelova:

  1. djetetu se uzima uzorak krvi koji se nakon 30 minuta centrifugira kako bi se iz njega izdvojio serum
  2. na djetetovoj podlaktici injektira se mali uzorak dobivenoga seruma, zatim histamin kao pozitivna kontrola te fiziološka otopina kao negativna kontrola. Uzorci se injektiraju u razmaku od 5 cm na koži podlaktice.

Rezultat se očitava nakon 30 minuta. Smatra se pozitivnim ako se na mjestu injektiranja seruma pojavi crvena mrlja veća barem 1,5 cm u promjeru od one na mjestu injektiranja fiziološke otopine.

 

 

Kako pripremiti dijete za testiranje?

Kako bi pretraga protekla uz što manje stresa za manju djecu (dojenčad), preporučamo ponijeti predmete koji će djetetu privući pažnju te smanjiti doživljaj čekanja tijekom testiranja.

Starija djeca mogu biti svjesna prirode testa te osjećati strah zbog primjene uboda. U tome slučaju preporučamo unaprijed djetetu objasniti tijek postupka te istaknuti da će osjetiti blagu bol tijekom vađenja krvi, a nakon toga test više nije bolan, već može biti blago neugodan. Također valja napomenuti kako je potreban kako bi se lakše tretirao problem koji ga muči.

 

Važne napomene

Prije pretrage izuzetno je važno da dijete ne uzima antihistaminike najmanje 72 h (poželjno i tjedan dana) te da ruka nije na navedenom mjestu mazana lokalnim kortikosteroidima ili imunomodulatorima najmanje 7 dana.

 

Cijena testa autolognim serumom

Više o cijeni usluge možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Sabol ili nas možete kontaktirati telefonski na broj: +385 1 6190 080 ili putem maila upiti@poliklinika-sabol.hr za više informacija. Za direktne rezervacije termina kliknite na link.

    Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

    Naručite se