Poliklinika za dječje bolesti Sabol

Savjetovalište za dojenje

Dojenje

 

Savjetovalište za dojenje Poliklinike Sabol pruža profesionalnu pomoć u poteškoćama s dojenjem te psihološku potporu u razdoblju dojenja, a uključuje i prenatalno savjetovanje o roditeljstvu.

Dojenje je prirodan način prehrane novorođenčeta te ima višebrojne dobrobiti i za majku i za bebu:

 • majčino mlijeko djetetu pruža optimalnu prehranu i podržava njegov rast i razvoj
 • smatra se da smanjuje rizik od pojave određenih bolesti, kao što je astma, dijabetes tip 1 i gojaznost (u djeteta) te dijabetes tip 2 i visoki krvni tlak (u majke)
 • emocionalno povezuje majku i dijete
 • smanjuje stres i anksioznost te podiže raspoloženje

Ipak, dojenje je ujedno vještina za koju je potrebno neko vrijeme da se posve usvoji, a u prvim danima ili tjednima mnoge majke suoče se s poteškoćama vezanima uz dojenje.

U Poliklinici stoga imamo savjetovalište za dojenje u sklopu kojega pomažemo majkama riješiti niz problema povezanih s dojenjem te dati uputstva kako bi iskustvo dojenja bilo što ljepše i ugodnije za majku i dijete.

Obratite nam se s povjerenjem

POŠALJITE UPIT

 

Usluge našega savjetovališta uključuju

 • pomoć pri poteškoćama s dojenjem povezane s majkom i djetetom u bilo kojem razdoblju laktacije od dolaska iz rodilišta, kao što je:
  • zastoj mlijeka u dojkama – može biti uzrokovan začepljenjem mliječnih kanalića, što dovodi do upale dojke ako se ne liječi. Zastoj mlijeka može se izbjeći pravilnim postupanjem pri dojenju.
  • bolne bradavice – bol u bradavicama normalan je u prvim danima te na početku podoja. U slučaju drugih jakih bolova koji traju uputno je potražiti savjet liječnika.
  • ragade bradavica – oštećenja na bradavicama (pukotine, krvarenja ili modrice) koje zahtijevaju procjenu stručnjaka zbog mogućih različitih uzroka.
 • pokusno dojenje i promatranje sisanja

Pokusno dojenje jedan je od načina da se utvrdi popije li novorođenče dovoljnu količinu mlijeka. No, valja imati na umu da kućne vage nisu posve precizne te rezultati takvoga mjerenja mogu u roditeljima izazvati stres i tjeskobu. Provodi se tako što se mjeri djetetova masa prije i poslije svakoga obroka (podoja) tijekom 24 sata. Razlika u iznosu kilograma označava količinu popijenoga mlijeka, a ta bi razlika trebala iznositi 80 – 100 grama nakon svakoga podoja.

 • psihološka potpora

Trudnoća, porođaj, hormonalne promjene, a zatim i izazovi koji dolaze u postporođajnom razdoblju mogu donijeti vrtlog različitih emocija s kojima se majkama, uz brigu o bebi, teško nositi.

Zato je psihološka potpora važan sastavni dio našega savjetovališta, u kojemu je naglasak na razgovoru u kojemu majke mogu iznijeti sva pitanja, nedoumice i strahove povezane s dojenjem. Pitanja su koja najčešće muče majke kako pravilno dojiti, koliko dugo dojiti bebu, što kada beba ne sisa dovoljno, kako odviknuti dijete od dojenja i dr.

 • prenatalno savjetovanje o roditeljstvu

Savjetovanje o roditeljstvu prije poroda preporuča se svima koji se prvi put nalaze u roditeljskoj ulozi, ali i onima koji žele stručne savjete o postupanju s djetetom te o dojenju, kako bi izbjegli poteškoće koje su možda imali ranije.

Za dodatna pitanja na temu dojenja obratite nam se putem našeg kontakt-obrasca ili pozivom na broj 01/ 619 00 80.

  Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

  Naručite se