Poliklinika za dječje bolesti Sabol

Elektrokardiografija – EKG

 

Elektrokardiografija (EKG) je brza, jednostavna i bezbolna dijagnostička metoda kojom se električni impulsi srca bilježe pomoću elektroda postavljenih na prsni koš i udove. Na temelju zapisa – elektrokardiograma – dobivamo informacije o:

 • aktualnom srčanom ritmu, frekvenciji i eventualnom poremećaju srčanog ritma
 • značajkama provođenja električnog impulsa kroz različite dijelove srca
 • trenutnom stanju srca (npr. tlačno ili volumno opterećenje srca)

Nadalje, pomoću navedenih informacija možemo ustanoviti brojne nepravilnosti u radu srčanog ritma, poremećaj u radu srčanoga mišića ili pojedinih srčanih šupljina.

Premda se ubraja među najstarije dijagnostičke metode u kardiologiji, nove metode nisu potisnule veliko značenje EKG snimanja u kojemu se električni potencijali nastali u srcu grafičkim zapisom prenose na papir. Da bi se zapis znalo interpretirati i razumjeti, potrebno je dobro poznavati anatomiju srca i strukturu provodnoga sustava te mehanizam nastanka i izbijanja električnih impulsa.

 

Kada se radi EKG u djece?

EKG se može raditi u svakoj dobi, počevši od novorođenčadi. Uobičajena je indikacija sumnja na bolest srca, a simptomi su zbog kojih se obično indicira EKG:

 • sinkopa
 • bol u prsištu
 • prebrzi ili prespori otkucaji srca (tahikardija ili bradikardija)
 • palpitacije (osjećaj ubrzanog ili nepravilnog rada srca)
 • pojava cijanoze (plavkasto obojenje kože i sluznice)
 • u sklopu preoperativne obrade

 

Kako se radi EKG?

EKG je jednostavna, brza i bezbolna pretraga koja se izvodi tako što se pacijentu oslobodi trup i udovi od odjeće te postave elektrode (okrugli ljepljivi senzori) na prsni koš, ruke i noge. Elektrode su spojene žicama na EKG uređaj koji proizvodi grafički zapis za svaku elektrodu. Postupak traje oko 3 minute. Za to vrijeme poželjno je da dijete bude što mirnije odnosno da ne bude u strahu i uznemireno kako bi zapis bio što čitkiji i pouzdaniji. Stoga ako se radi o malom djetetu, možete ga smjestiti u svoje krilo ili zabaviti omiljenom igračkom, a starije dijete unaprijed informirati o prirodi postupka koji je vrlo kratak, siguran i potpuno bezbolan. Nakon snimanja specijalist očitava zapis te dobivate nalaz s uputama.

 

Priprema za EKG

Za snimanje nije potrebna posebna priprema. Preporučamo dijete odjenuti tako da se lako oslobodi trup te ruke i noge od odjeće.

U interpretaciji nalaza uzimaju se u obzir dob, spol, visina/dužina i tjelesna masa djeteta, stoga ćemo prije pretrage prikupiti navedene podatke.

 

Cijena EKG-a

Više o cijeni usluge možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Sabol ili nas možete kontaktirati telefonski na broj: +385 1 6190 080 ili putem maila upiti@poliklinika-sabol.hr za više informacija. Za direktne rezervacije termina kliknite na link.

  Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

  Naručite se