Poliklinika za dječje bolesti Sabol

Kompjuterizirana perimetrija – vidno polje

 

Kompjutorizirana perimetrija ili vidno polje dijagnostička je metoda kojom se ispituje

širina vidnoga polja i razina osjetljivosti vidnoga sustava na svjetlosni podražaj. Neizostavna je u dijagnostici i praćenju očnih, ali i neurooftalmoloških bolesti, koje zahvaćaju očni živac i vidni put.

Radi se o neškodljivoj i bezbolnoj metodi koja se može izvesti i u mlađe suradljive djece. Ispitivanjem širine vidnoga polja možemo rano otkriti ispade koji niti ne moraju uzrokovati simptome u pacijenta, a dijagnostički su važni.

Vidno polje označava područje koje vidimo kada gledamo ravno naprijed bez pokretanja glave i očiju. Ispadi u vidnom polju mogu ukazivati na očnu, ali i neurološku bolest.

 

Kada se radi kompjutorizirana perimetrija u djece?

Za ovu pretragu indikacije su obično:

  • sumnja na glaukom (izaziva tunelski vid), oštećenje optičkoga živca ili neurološki poremećaj
  • praćenje bolesti

Vidno polje ispituje se i nakon traumatskih događaja, poput trzajne ozljede uslijed prometnih nesreća.

Rezultati perimetrije zajedno s drugim kliničkim podacima pomažu pri postavljanju dijagnoze te određivanju daljnje dijagnostičke obrade.

 

Kako se testira vidno polje?

Određivanje širine vidnog polja može se uspješno procijeniti u suradljive djece. Naime, tijekom pregleda potrebno je da od djeteta dobijemo povratnu informaciju o tome kada primijeti svjetlosni podražaj koji odašilje uređaj. Oči se ispituju zasebno. Dijete je smješteno ispred konkavne kupole koja predstavlja vidno polje, a uređaj odašilje svjetlosne točkice različitih intenziteta. Kada se koja pojavi u vidnom polju, dijete treba dati znak. Računalni program na taj način bilježi odgovore i stvara mapu vidnoga polja na kojoj će biti prikazana područja niske osjetljivosti vidnoga sustava. Postupak traje 15-ak minuta.

 

Priprema za ispitivanje vidnog polja

Nije potrebna posebna priprema.

 

Cijena ispitivanja vidnog polja

Više o cijeni usluge možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Sabol ili nas možete kontaktirati telefonski na broj: +385 1 6190 080 ili putem maila upiti@poliklinika-sabol.hr za više informacija. Za direktne rezervacije termina kliknite na link.

    Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

    Naručite se