Poliklinika za dječje bolesti Sabol

Ultrazvuk oka

 

Ultrazvuk ili UZV oka neinvazivna je i bezbolna dijagnostička metoda pregleda oka i prednjega dijela očne šupljine (orbite) – očnoga živca, vanjskih očnih mišića, suzne žlijezde.

 

Ova pretraga radi na temelju zvučnih valova visoke frekvencije koji se odašilju u oko te odbijaju od njegovih struktura. Na taj način mjere se dimenzije i strukture oka. S obzirom na to da je u potpunosti siguran, postupak se može ponavljati bez ograničenja.

 

Koje su indikacije za UZV oka u djece?

Ultrazvučni pregled oka koristan je pomoćni dijagnostički alat u patologiji oka u djece.

U slučaju neprozirnosti oka uzrokovane bolestima rožnice, leće ili staklastoga tijela, ultrazvukom dobivamo uvid u ono što nam je pregledu nedostupno – u unutrašnji dio oka.

Kako se radi o neškodljivoj i bezbolnoj metodi, koja nam osim slikovnoga prikaza daje i  mogućnost točnoga mjerenja struktura, vrlo je dobra za praćenje patoloških stanja u oku i orbiti, osobito u djece kada slikovni prikaz radiološkim metodama obično zahtijeva uvođenje u anesteziju.

 

Koristi se za otkrivanje stranih tijela u oku, u dijagnostici ablacije (odvajanja) retine, krvarenja i tumora te prije ugradnje leća.

Ostale su uobičajene indikacije za UZV oka:

  • ograničenost klasičnoga pregleda oka zbog neprozirnosti
  • ozljede oka
  • katarakta (očna mrena)
  • biometrija (mjerenje očnih dimenzija)

 

Kako se radi UZV oka?

Ova pretraga radi se pomoću uske ultrazvučne sonde koju nježno prislanjamo na zatvorene vjeđe pacijenta. Prije toga u oči se nanose anestetske kapi, a na vjeđe se nanosi gel na bazi vode koji osigurava dobru provodljivost valova do tkiva oka. Tijekom pregleda dijete ćemo možda uputiti da gleda u različitim smjerovima. Postupak traje 20-ak minuta, a djelovanje anestezije popušta nakon dodatnih 15-ak minuta, za kojih je važno da dijete ne trlja oči kako ne bi došlo do iritacije rožnice. Odmah nakon ultrazvuka dobivate nalaz i mišljenje oftalmologa.

 

Priprema za UZV oka

Za pregled oka nije potrebna posebna priprema. Preporučamo dijete unaprijed uputiti u način izvođenja pretrage, koja je potpuno bezbolna. Važna je djetetova suradljivost kako bi se pregled mogao sigurno i uspješno izvršiti.

 

Cijena ultrazvuka oka

Više o cijeni usluge možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Sabol ili nas možete kontaktirati telefonski na broj: +385 1 6190 080 ili putem maila upiti@poliklinika-sabol.hr za više informacija. Za direktne rezervacije termina kliknite na link.

    Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

    Naručite se