Poliklinika za dječje bolesti Sabol

Cijepljenje

Cijepljenje (vakcinacija) je unošenje cjepiva u organizam (u mišić, pod kožu, na usta) radi stvaranja specifične imunosti na određene zarazne bolesti. Cjepiva sadrže odgovarajuće antigene, odnosno specifična strana tijela koja izazivaju stvaranje protutijela.

 

Kako cjepivo djeluje?

U cjepivima su antigeni najčešće dijelovi mikroorganizama, cijeli mrtvi ili oslabljeni mikroorganizmi te oslabljeni toksini. Protutijela su proizvodi limfocita, obrambenih stanica organizma, koji ciljano uništavaju mikroorganizme. Dakle, cjepiva potiču naš imunološki sustav na proizvodnju određenih protutijela kako bismo imali zaštitu od određenog uzročnika ako dođemo u kontakt s njime, a konačni je cilj sprječavanje zaraze određenom bolesti ili blaža klinička slika u slučaju zaraze.

 

Koliko traje cjepivo?

Imunogenost postignuta cijepljenjem različitim cjepivima različitoga je trajanja, stoga se cjepiva daju u više odvojenih doza tijekom određenih vremenskih razdoblja. Docjepljivanja se provode periodično, uzimajući u obzir prosječno trajanje zaštite, na način da se docjepljivanje obavi prije nego što veći dio cijepljenih osoba izgubi zaštitu. Docjepljivanjem se podiže razina protutijela i produljuje zaštita, što je važno pri ulasku djeteta u kolektiv (vrtić, škola).

 

Cjepiva za djecu i kalendar cijepljenja

U Poliklinici se obavlja cijepljenje obveznim cjepivima prema važećim nacionalnim kalendarima cijepljenja i dodatnim (neobveznim) cjepivima.

Temeljem Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti u Republici Hrvatskoj cijepljenje je obvezno protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize, Haemophilusa influenzae tipa b, virusa hepatitisa B, ospica, zaušnjaka, rubeole, te protiv Streptococcus pneumoniae, a propisano je Programom obveznog cijepljenja u Republici Hrvatskoj.

Dodatno cijepljenje provodi se u sklopu neobveznog programa, a u Poliklinici obuhvaća cijepljenje protiv rotavirusa, varičela (vodenih kozica), invazivne meningokokne bolesti koju uzrokuje Neisseria meningitidis grupe B te A, C, W-135 i Y, zatim protiv krpeljnog encefalitisa, gripe, virusa hepatitisa A te humanog papiloma virusa.

Za dodatna pitanja o cijepljenju ili rezervaciji termina obratite nam se putem našeg kontakt-obrasca ili pozivom na broj 01/ 619 00 80.

    Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

    Naručite se