Poliklinika za dječje bolesti Sabol

Kožni ubodni test

 

Kožni ubodni test ili PRICK test je osnovni dijagnostički alat kada postoji sumnja na tzv IgE posredovanu alergijsku bolest. U to se ubrajaju astma, alergijski rinitis, alergija na hranu, urtikarija, atopijski dermatitis, alergija na lijekove. Najčešće se izvodi na nutritivne i inhalacijske alergene, po potrebi može se provesti i na konzervanse i aditive.  Test se može izvoditi već od dojenački dobi.

Cilj je testa identificirati tvar (alergen) koja djetetu izaziva alergijsku reakciju.

Kožni ubodni test siguran je dijagnostički alat koji ne izaziva alergijske reakcije ili anafilaksiju.

 

Kako se izvodi kožni ubodni test?

Za vrijeme pretrage dijete sjedi roditelju u naručju. Ruka mora biti okrenuta prema gore, po potrebi roditelj drži ruku kako se ne bi pomicala za vrijeme testiranja. Kapljica alergena nanese se na kožu, a plastičnom se lancetom lagano ubode površinski sloj kože, čime se tamo unese sadržaj kapljice. Na kožu se nanosi negativna i pozitivna proba najčešće (histamin). Na taj način se procjenjuje intenzitet reakcije na testiranje. Višak se alergena odstrani papirom. Istovremeno je moguće testirati više alergena, a test se očitava nakon 20 minuta. Najčešće se provodi na podlaktici, iako je moguće i na koži leđa.

 

Priprema za alergološko testiranje

Pretrage je blago neugodna. Ono što djeci može smetati jest potreba mirnoga držanja ruke određeno vrijeme. Zbog toga preporučamo da ponesete sa sobom predmet koji će djetetu privući i zadržati pažnju. Starija djeca mogu osjećati strah od testa zbog primjene uboda. U tome slučaju preporučamo unaprijed djetetu objasniti tijek postupka te istaknuti da test ne boli, već može biti blago neugodan (najčešće zbog svrbeži). Također napomenite kako je sve to potrebno radi njihova bržega izlječenja.

 

Važne napomene za roditelje

Prije pretrage izuzetno je važno da dijete ne uzima antihistaminike najmanje 72 h (poželjno i tjedan dana) te da ruka nije na navedenom mjestu mazana lokalnim kortikosteroidima ili imunomodulatorima najmanje 7 dana.

 

Test se ne radi ako dijete ima izraženu alergijsku reakciju na koži ili dermografizam (pojava crvenih linija na koži zbog alergijske preosjetljivosti nakon češanja ili grebanja).

Kožni ubodni test siguran je dijagnostički alat koji ne izaziva teške alergijske reakcije ili anafilaksiju.

    Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

    Naručite se