Poliklinika za dječje bolesti Sabol

Kožni ubodni test

 

Kožni je ubodni test osnovni dijagnostički alat kada postoji sumnja na tzv IgE posredovanu alergijsku bolest. U to se ubrajaju astma, alergijski rinitis, alergija na hranu, urtikarija, atopijski dermatitis, alergija na lijekove. Test se može izvoditi već od dojenački dobi.

Cilj je testa identificirati tvar (alergen) koja djetetu izaziva alergijsku reakciju.

 

Kako se izvodi kožni ubodni test?

Kapljica alergena nanese se na kožu, a plastičnom se lancetom lagano ubode površinski sloj kože, čime se tamo unese sadržaj kapljice. Višak se alergena odstrani papirom. Istovremeno je moguće testirati više alergena, a test se očitava nakon 20 minuta. Najčešće se provodi na podlaktici, iako je moguće i na koži leđa.

 

Kako pripremiti dijete za testiranje?

Djeca dojenački dobi obično nemaju doživljaj izvođenja pretrage jer je bezbolna ili blago neugodna. Ono što im može smetati jest potreba mirnoga držanja ruke potrebno vrijeme. Zbog toga preporučamo da ponesete sa sobom predmet koji će djetetu privući i zadržati pažnju. Starija djeca mogu osjećati strah od testa zbog primjene uboda. U tome slučaju preporučamo unaprijed djetetu objasniti tijek postupka te istaknuti da test ne boli, već može biti blago neugodan (najčešće zbog svrbeži). Također napomenite kako je sve to potrebno radi njihova bržega izlječenja.

 

Važne napomene

Prije pretrage izuzetno je važno da dijete ne uzima antihistaminike najmanje 72 h (poželjno i tjedan dana) te da ruka nije na navedenom mjestu mazana lokalnim kortikosteroidima ili imunomodulatorima najmanje 7 dana.

 

Test se ne radi ako dijete ima izraženu alergijsku reakciju na koži ili dermografizam (pojava crvenih linija na koži zbog alergijske preosjetljivosti nakon češanja ili grebanja).

Kožni ubodni test siguran je dijagnostički alat koji ne izaziva teške alergijske reakcije ili anafilaksiju.

    Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

    Naručite se