Poliklinika za dječje bolesti Sabol

Dječja otorinolaringologija

 

Što je dječja otorinolaringologija?

Dječja otorinolaringologija grana je pedijatrije koja se bavi dijagnostikom i liječenjem akutnih i kroničnih bolesti uha, grla, nosa i vrata u novorođenčadi, dojenčadi, djece i adolescenata.

 

Koja usluge u sklopu dječje otorinolaringologije nudimo u Poliklinici Sabol?

Pregled otorinolaringologa

Specijalistički ORL pregled sastoji se od uzimanja anamnestičkih podataka, kliničkog pregleda te indiciranja potrebne dijagnostičke obrade. Fizički pregled sastoji se od pregleda zvukovoda i bubnjića pneumootoskopom ili endoskopom, usne šupljine i ždrijela (pomoću špatule), nosa (spekulumom) te vrata i limfnih čvorova palpacijom. Po potrebi se radi i laringoskopija zrcalom i endoskopski pregled nosnih šupljina i grla krutim endoskopom ili fiberendoskopom.

Najčešće indikacije za pregled kod dječjeg otorinolaringologa su:

 • adenoidne vegetacije (treća mandula)
 • učestale upale ždrijela
 • smetnje disanja
 • neugodan zadah
 • krvarenja iz nosa
 • upale paranazalnih sinusa
 • kronični kašalj
 • promuklost
 • upale uha

Obratite nam se s povjerenjem

POŠALJITE UPIT

 

Sprečavanje čestih upala uha i posljedične nagluhosti

Jedan su od najčešćih razloga za ORL pregled u djece česte upale srednjega uha. Obično se razviju odmah nakon infekcije gornjega dišnog sustava, poput prehlade, ili uslijed alergijskoga rinitisa. Put nastanka upale započinje tako što respiratorna infekcija (ili alergijski rinitis) uzrokuje oticanje i začepljenje Eustahijeve tube, cjevčice koja povezuje srednje uho s nosnom šupljinom, čime se stvara negativan tlak u srednjem uhu. Istovremeno pojačana sekrecija oteknute sluznice dovodi do nakupljanja tekućine iza bubnjića koja ne može normalno otjecati te je plodno tlo za razmnožavanje virusa i bakterija, odnosno razvoj upale.

 

Čimbenici disfunkcije Eustahijeve tube mogu biti alergijski rinitis (zbog oticanja sluznice) ili pak povećan treći krajnik (adenoid) koji je karakterističan za dječju dob. Naime, povećanje adenoida opstruira Eustahijevu tubu te također dovodi do nakupljanja tekućine u srednjem uhu i potencijalne upale.

Osim infektivne upale uha u djece se često javlja i kronični sekretorni otitis media, odnosno dugotrajno nakupljanje tekućine (duže od tri mjeseca) u srednjem uhu koje ne daje znakove akutne upale. Zbog izostanka očitih simptoma može duže vrijeme proći nezapaženo.

 

Česte infekcije uha ili neliječeni sekretorni otitis mogu dovesti do konduktivnoga (provodnog) gubitka sluha, što znači da je prolaz zvuka blokiran u srednjem uhu. Razvoj govora u djece u bitnome se oslanja na zdrav sluh, osobito u prve 2 – 3 godine života, stoga je vrlo važna pravovremena dijagnostika i liječenje patoloških stanja koja mogu uzrokovati oštećenje sluha i omesti pravilan govorno-jezični razvoj.

 

Procjena potrebe operativnoga liječenja

Ako se upala uha u djeteta ponovila 4 ili više puta u godinu dana te u slučaju kroničnoga sekretornog otitisa, razmatramo je li dijete kandidat za timpanostomiju – ugradnju ventilacijskih cjevčica u bubnjić – ili miringotomiju, rutinske operativne zahvate kojima se kirurški napravi mali prolaz za otjecanje tekućine iz srednjega uha.

Osim navedenoga, indikacija za operativno liječenje mogu biti povećani krajnici i adenoid te kronične tegobe povezane s njima, poput bolnosti, teškoća s gutanjem, hrkanja, ponekad i apnejom u snu.

U Poliklinici Sabol nakon detaljne anamnestičke i dijagnostičke obrade indiciramo operativne zahvate radi prevencije posljedica kroničnih tegoba.

 

Vrlo rana dijagnostika oštećenja sluha i slušanja

U Poliklinici Sabol radimo probir na oštećenje sluha u novorođenčadi, dojenčadi i male djece radi ranoga otkrivanja i pravovremenoga liječenja prirođene ili naknadne nagluhosti ili gluhoće. U tu svrhu provodimo ispitivanje tranzitorne evocirane otoakustičke emisije (metoda TEOAE), kojim se ispituju odgovori dijelova slušnog puta na zvuk.

Cilj je testa utvrditi oštećenje te što prije započeti s liječenjem, za što su najbolje vrijeme prva 2 – 3 mjeseca djetetova života, odnosno, što bliže vremenu nastanka nagluhosti kod stečenih oštećenja.

 

Od novorođenačke dobi nadalje provodimo i ispitivanje evociranih slušnih potencijala: slušnih odgovora moždanog debla (ABR) i odgovora viših slušnih struktura (MLR), kojima se ispituju slušni odgovori mozga na zvuk te objektivno procjenjuje prag sluha i funkcija slušnih puteva u mozgu. Navedeni testovi dopunjuju TEOAE te su vrlo korisni u dijagnostici djece s usporenim razvojem govora i slabijim razumijevanjem govora.

U djece starije od 6 mjeseci u sklopu audiološke obrade (ali i u sklopu kliničkog pregleda) radimo kliničku provjeru reakcija djeteta na zvukove u slobodnom prostoru, a u djece s razvijenim govorom ispitujemo razumljivost izoliranih riječi na različitim udaljenostima i na taj način dodatno procjenjujemo stanje sluha.

Kako bi roditelje poučili kako kod kuće provjeriti sluh svog djeteta napravili smo i kratki video. https://www.youtube.com/watch?v=02_VmXtIc4o

 

Povezana dijagnostika uz dječju otorinolaringologiju

 

Cijene usluga iz područja otorinolaringologije

Više o cijenama usluga možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Sabol ili nas možete kontaktirati telefonski na broj: +385 1 6190 080 ili putem maila upiti@poliklinika-sabol.hr za više informacija. Za direktne rezervacije termina kliknite na link.

 

  Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

  Naručite se