Poliklinika za dječje bolesti Sabol

Epikutani test – patch test

 

Što je epikutano testiranje?

Epikutani test (engl. patch test) služi za otkrivanje kasne preosjetljivosti na nutritivne i kontaktne alergena i predstavlja model za kasnu,T-stanicama posredovanu preosjetljivost.

Tvar može samo iritirati kožu (nealergijski, iritativni dermatitis) ili izazvati alergijsku reakciju (alergijski kontaktni dermatitis) koja je imunološki odgovor tijela na alergen.

Epikutano alergološko testiranje u djece provodi se radi utvrđivanja tvari koja uzrokuje preosjetljivost na koži kako bi dijete moglo izbjegavati izravan kontakt s alergenom.

Ova vrsta alergološkog testiranja se isto tako koristi kod gastroinetestinalnih smetnje u dojenčadi i djece, kod kojih nije pronađen drugi uzrok smetnji.

 

Kada se radi epikutani test?

Epikutano testiranje u djece indicira se pri sumnji na alergijski kontaktni dermatitis odnosno ako nema poboljšanja simptoma unatoč terapiji i izbjegavanju iritansa ili ako se simptomi pogoršavaju.

Pojava osipa na kapcima, rukama, nogama i genitalnom području također može biti indikacija za testiranje, te nejasne gastroinestinalne smetnje.

 

Kako se provodi epikutani test?

Testiranje na alergene provodi se tako što se na samoljepljive trakice (flasteri) nanese određena tvar, potencijalni alergen, a zatim se trakice zalijepe na kožu gornjega dijela leđa djeteta (radi praktičnosti). Trakice ostaju na koži 48 sati. Rezultati se prvi put očitavaju nakon dva dana (48 sati) i drugi put nakon 72 sata jer alergijska reakcija može se javiti u tom vremenu, a ponekad i kasnije. U Polikliniku je dakle potrebno doći s djetetom u tri navrata.

Test na standardne alergene sadrži trakice s najčešćim tvarima koje uzrokuju reakciju preosjetljivosti, no moguće ga je, prema potrebi, dopuniti i tvarima na koje roditelj sumnja da izazivaju reakciju kod djeteta.

Pozitivan test očituje se u pojavi dermatitisa, crvenilo i mjehurići koji su ispunjeni tekućinom.  na mjestu jedne ili više trakica.

 

Priprema za epikutani test

Za postupak je potrebno doći čiste kože i bez nanošenja kozmetičkih sredstava na kožu leđa.

Preporučamo odjenuti laganu odjeću ili onu koja se lako ukloni.

Uzimanje antihistaminika i krema na bazi kortikosteroida je potrebno ukinuti 5-7 dana prije izvođenja pretrage, nekada i prema uputi liječnika i više.

 

Napomene za roditelje

Nakon testiranja ne močiti ili mazati kožu gdje se nalaze trakice dok se ne učitaju rezultati. Također, valja izbjegavati aktivnosti koje dovode do pretjeranog zagrijavanja kože i znojenja.

Preporuča se da dijete nosi uži gornji dio odjeće, pogotovo tijekom spavanja, radi sprječavanja odljepljivanja trakica.

Ako se koja trakica slučajno odlijepi, ne pokušavajte ju sami vratiti na mjesto jer to može dovesti do lažnih rezultata.

Nakon testiranja reakcija na koži može potrajati nekoliko tjedana. U nekim slučajevima jake reakcije moguća je pojava mjehurića na mjestu testiranja. Navedene nuspojave tretiraju se prema preporuci liječnika.

    Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

    Naručite se