Poliklinika za dječje bolesti Sabol

Ultrazvuk lumbosakralne kralježnice u dojenčadi

Ultrazvuk (UZV) lumbosakralne (L-S) kralježnice bezbolna je dijagnostička metoda kojom se pregledava donji dio kralježnice dojenčeta.

Radi se o potpuno sigurnoj tehnici snimanja za dojenče koja se ne koristi štetnim ionizirajućim zračenjem. Radi na principu bezopasnih zvučnih valova visoke frekvencije kojima se vizualiziraju anatomske strukture kralježnice i moguće patološke promjene.

 

Kada se radi UZV lumbosakralne kralježnice u dojenčadi?

Ultrazvučni pregled preporuča se kao prva metoda u dijagnostici pri postojanju vanjskih znakova na koži u donjem dijelu kralježnice koji mogu upućivati na podležeću anomaliju razvoja koštanih, vezivnih i živčanih struktura. Također se na temelju njega procjenjuje potreba za dodatnom radiološkom obradom (RTG, CT, MR).

 

Najčešće su indikacije spina bifida, dermalni sinus ili kožna jamica, hemangiom, lipom ili pojačana dlakavost u lumbosakralnoj regiji.

Pretraga se zbog razvoja okoštavanja preporuča učiniti što ranije u dojenačkom razdoblju jer rastom i razvojem djeteta pada njezina pouzdanost do nemogućnosti izvođenja.

 

Kako se izvodi UZV pregled L-S kralježnice?

Način izvođenja potpuno je bezbolan i siguran za dijete, koje tijekom pregleda smještamo u ležeći položaj. Na kožu donjega dijela leđa nanosimo gel na bazi vode koji osigurava dobru provodljivost valova do tkiva. Sondom nježno prelazimo preko područja interesa te odmah dobivamo sliku kralježnice na računalu, na temelju čega nakon pregleda odmah ispisujemo nalaz. Za vrijeme pretrage roditelj može djetetu odvratiti pažnju igračkom, dudom ili bočicom kako bi bilo što mirnije. Nakon pregleda roditelj odmah dobiva ispisan radiološki nalaz s dijagnozom i daljnjim uputama.

 

Priprema za pregled

Za ultrazvuk kralježnice nije potrebna posebna priprema. Preporuča se dijete odjenuti tako da se lako oslobodi donji dio leđa od odjeće.

U Poliklinici Sabol pristupamo s najvećom pažnjom i brigom vašem djetetu kako bi pregled bio što ugodniji.

UZV lumbosakralne kralježnice izvodi naš specijalist radiologije s dugogodišnjim iskustvom u ultrazvučnoj dijagnostici u dječjoj dobi.

 

Cijena ultrazvuk lumbosakralne kralježnice u dojenčadi

Više o cijeni usluge možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Sabol ili nas možete kontaktirati telefonski na broj: +385 1 6190 080 ili putem maila upiti@poliklinika-sabol.hr za više informacija. Za direktne rezervacije termina kliknite na link.

    Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

    Naručite se