Poliklinika za dječje bolesti Sabol

Intradermalni test

 

Intradermalni test dijagnostički je test kojim se koristimo u dijagnostici reakcija preosjetljivosti na lijekove i cjepiva te u dijagnostici kronične urtikarije.

 

Kako se izvodi intradermalni test?

Za razliku od kožnoga ubodnog testa u kojemu se kapljica s alergenom nanosi na kožu, intradermalni se test provodi tako što se intradermalnom iglom unese mala količina alergena na unutarnju stranu kože podlaktice. Osim samog alergena u kožu se unose i pozitivna (histamin) i negativna kontrola. Postupak traje 15-ak minuta.

 

Kako pripremiti dijete za testiranje?

Pretrage je blago neugodna. Ono što im može smetati jest potreba mirnoga držanja ruke određeno vrijeme. Zbog toga preporučamo ponijeti sa sobom predmet koji će djetetu privući i zadržati pažnju.

Starija djeca mogu osjećati strah od testa zbog primjene uboda. U tome slučaju preporučamo unaprijed djetetu objasniti tijek postupka te kako samo izvođenje testiranja može biti blago neugodan (najčešće zbog svrbeži). Također napomenite kako je sve to potrebno radi njihova bržega izlječenja.

 

Važne napomene

Prije pretrage izuzetno je važno da dijete ne uzima antihistaminike najmanje 72 h (poželjno i tjedan dana) te da ruka nije na navedenom mjestu mazana lokalnim kortikosteroidima ili imunomodulatorima najmanje 7 dana.

Test se ne radi ako dijete ima izraženu alergijsku reakciju na koži ili dermografizam (pojava crvenih linija na koži zbog alergijske preosjetljivosti nakon češanja ili grebanja).

Intradermalni test siguran je dijagnostički alat koji ne izaziva teške alergijske reakcije ili anafilaksiju.

 

Cijena intradermalnog testa

Više o cijeni usluge možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Sabol ili nas možete kontaktirati telefonski na broj: +385 1 6190 080 ili putem maila upiti@poliklinika-sabol.hr za više informacija. Za direktne rezervacije termina kliknite na link.

    Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

    Naručite se