Poliklinika za dječje bolesti Sabol

Test evocirane otoakustičke emisije

Probir na oštećenje sluha novorođenčadi (metoda TE-OAE) ili probir na oštećenje sluha provodi se radi ranoga otkrivanja i pravovremenog liječenja prirođene gluhoće u novorođenčadi.

Zašto je važan probir na oštećenje sluha kod beba?

 

Dijete počinje pasivno učiti jezik već sa šest mjeseci, a prve tri godine života ključne su za pravilan razvoj govora.

Neliječeno oštećenje sluha ometa govorno-jezični i komunikacijski, kao i daljni emocionalni i socijalni razvoj djeteta.

Zbog toga se u sve novorođenčadi radi probir za otkrivanje prirođene gluhoće.

 

Kako radimo ispitivanje sluha kod beba?

U Poliklinici Sabol radimo test evocirane otoakustičke emisije (metoda TE-OAE) kojim se ispituju odgovori dijelova uha na zvuk. EOAE (evocirana otoakustička emisija) je objektivna bezbolna pretraga koja se najčešće koristi za provjeru sluha u rodilištu, ali i kasnije. Izvodi se tako što se u djetetovo uho (zvukovod) nježno stavi sonda s plastičnim umetkom te se na podražaj zvukom osjetljivim mikrofonom bilježi povratni zvuk koji se javlja ako su srednje uho i pužnica zdravi. Taj povratni zvuk zove se evocirana otoakustička emisija (EOAE).

Optimalno je da dijete spava ili da se prije početka pretrage umiri. Postupak traje nekoliko sekundi.

Ovom pretragom provjeravamo samo mali dio slušnog sustava (srednje uho i pužnicu). Ipak, ona je važna jer se zna da su oštećenja sluha u ovom području slušnoga sustava daleko najčešća, a ujedno je jednostavna i kratko traje.

 

Cilj je testa utvrditi oštećenje te započeti s liječenjem osnovnog uzroka kada je moguće ili tretirati gubitak sluha slušnim pomagalima za dojenčad. Treća je opcija kirurški pristup koji uključuje ugradnju umjetne pužnice.

 

Kada je potrebno napraviti probir na oštećenje sluha?

Test je najbolje napraviti do djetetova 2 – 3 mjeseca.

 

Priprema za ispitivanje sluha kod djece

Za ovu pretragu nije potrebna posebna priprema.

 

Cijena ispitivanje sluha kod djece

Više o cijeni usluge možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Sabol ili nas možete kontaktirati telefonski na broj: +385 1 6190 080 ili putem maila upiti@poliklinika-sabol.hr za više informacija. Za direktne rezervacije termina kliknite na link.

 

    Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

    Naručite se