Poliklinika za dječje bolesti Sabol

Neurorazvojne vježbe

Neurorazvojne vježbe jedan su od oblika stimulacije neuromotornoga razvoja. Primjenjuju se u perinatalno neurorizične djece, kao i one bez perinatalnoga neurorizika, ali s odstupanjem ili kašnjenjem u usvajanju neurorazvoja. Uz stimulaciju se vježbama omogućava djetetu izvođenje optimalnih obrazaca pokreta koji potiču prijelaze iz jednoga motoričkog obrasca u drugi, kao i poticanje reakcija uspravljanja i ravnoteže.

U Poliklinici Sabol primjenjujemo Bobath neurorazvojnu terapiju, koja je globalno najrašireniji pristup u neurorehabilitaciji.

 

Što je Bobath koncept?

Bobath koncept razvili su 1943. godine fizioterapeutkinja Berta Bobath i njezin

suprug dr. Karl Bobath, a izvorno je bio namijenjen tretiranju neuromotornih disfunkcija u djece s cerebralnom paralizom.

Danas se kao oblik neurorazvojne terapije diljem svijeta primjenjuje na djeci i na odraslima s poremećajima središnjega živčanog sustava, koji se očituju u funkcionalnim oštećenjima te poremećajima pokreta i mišićnog tonusa.

Ovaj individualni terapeutski pristup usmjeren je na stjecanje ili oporavak optimalnog pokreta uz minimiziranje kompenzacijskih obrazaca, a u slučaju neurorizične djece cilj je spriječiti progresiju poremećaja, pospješiti rehabilitaciju te povećati funkcionalnu sposobnost.

Obratite nam se s povjerenjem.

POŠALJITE UPIT

 

Koje su indikacije za neurorazvojne vježbe?

Bobath terapija uputna je za neurorizičnu djecu te dojenčad i djecu s poteškoćama u neuromotornom razvoju. Te poteškoće mogu se očitovati kao:

  • asimetrije u držanju i kretanju
  • poremećaji mišićnoga tonusa
  • neadekvatne posturalne reakcije
  • problemi s ravnotežom i koordinacijom; nespretnost

 

Kako izgleda Bobath terapija?

U rehabilitaciji djece ključan dio terapije jest igra, tijekom koje se pred njih postavljaju razni zadaci prema njihovim individualnim potrebama. Aktivna uključenost djeteta u cijeli proces vrlo je važan aspekt Bobath koncepta, a motivacija za sudjelovanjem pospješuje se upravo igrom, koja potiče dječju znatiželju.

Još je jedan važan dio ove metode i pravilno postupanje s novorođenčetom/dojenčetom (tzv. baby handling). Prilikom provođenja vježbi naš terapeut provodi edukaciju roditelja kako bi se neurorazvoj optimalno poticao i kod kuće.

Uz to, roditelji su jedini koji mogu dati vrlo korisne informacije o svakodnevnom funkcioniranju i ponašanju svoga djeteta te tako doprinijeti uspješnom oporavku.

 

Kada započeti s neurorazvojnim vježbama?

Najbolji rezultati neurorazvojnih vježbi postižu se u što ranijoj dobi, stoga je važno s terapijom započeti što ranije.

Za dodatna pitanja o neurorazvojnim vježbama obratite nam se putem našeg kontakt-obrasca ili pozivom na broj 01/ 619 00 80.

    Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

    Naručite se