Poliklinika za dječje bolesti Sabol
ažurirano 18.04.2024.

Kašalj u djece

Kašalj je jedan od najčešćih simptoma s kojima se liječnik susreće u radu s djecom. On je refleksni odgovor donjega dišnog sustava na podražaj receptora za kašalj. Receptori su živčani završeci smješteni u sluznici dišnog sustava. Najviše ih ima u sluznici grkljana, dušnika, velikih bronha, a nešto manje u sluznici nosa, ždrijela i manjih bronha. Receptori mogu biti podraženi različitim podražajima – mehaničkim, toplinskim, kemijskim, bakterijskim, virusnim. Kašalj mogu izazvati vanjski podražaji – strana tijela, čestice prašine, plinovi, nagle promjene u temperaturi, a najčešće se javlja kao posljedica nagomilavanja sekreta u bronhima zbog upalnih ili alergijskih procesa.

Kašalj nije bolest već simptom bolesti dišnoga sustava. On je obrambeni mehanizam kojim organizam želi osloboditi dišne putove od stranih čestica i drugih produkata upale.

Vrste kašlja

Razlikujemo produktivni (vlažni, „zreli”) od neproduktivnog (suhog, podražajnog) kašlja. U djece s akutnim upalama dišnih putova kašalj je redovit simptom. Počinje kao neproduktivan, a nastaje zbog upalnog podražaja sluznice. Nakon nekoliko dana javlja se produktivni kašalj zbog pojačanog lučenja sluzi. Dijete do pete godine života guta iskašljani sekret, a tek kasnije nauči iskašljani sekret ispljunuti. Sekret može biti sluzavo gnojan kod bakterijskih upala bronha ili pluća, ili bijel, gust, žilav, kod astmatskog napada. Međutim, dijete može produktivno kašljati i iskašljavati sekret iz gornjih dišnih putova. To se najčešće događa kod upala u području sluznice nosa, sinusa, ždrijela ili „trećeg krajnika”.

Uzroci kašlja u djece

Iako je kašalj nespecifičan simptom i nastaje kod svih bolesti dišnog sustava, neke njegove karakteristike mogu nam pomoći u pronalaženju pravog uzroka.

Suh, ne naročito jak kašalj često se javlja u dojenčadi s akutnom upalom ždrijela i ponekad može uzrokovati povraćanje sluzi ili hrane. U predškolske i školske djece ovakav kašalj najčešće se javlja u ranim jutarnjim satima, a nastaje zbog slijevanja sekreta u ždrijelo iz nosa, sinusa ili zbog upale „trećeg krajnika”. Dugotrajni podražajni kašalj koji se javlja pred jutro, međutim, može biti i znak astme.

Napadi suhog, grčevitog kašlja koji se karakterizira nizom uzastopnih iskašljaja nakon čega slijedi snažan, zvučan udisaj tipičan je za hripavac. Ovakav kašalj može biti popraćen crvenilom lica i povraćanjem, osobito u dojenčadi i male djece. Kašalj u napadima uz povraćanje ili bez njega može se javiti i kod nekih bolesti dišnog sustava uzrokovanih virusima te kod cistične fibroze.

Glasan, promukao kašalj „poput laveža psa” javlja se najčešće kod laringitisa.

Produktivni kašalj karakterističan je za bronhitis, astmu, cističnu fibrozu.

– Rijetko kašalj može biti dvoglasan (bitonalan). Ovakav kašalj tipičan je za suženje dušnika ili bronha, koje može nastati zbog pritiska povećanog limfnog čvora ili stranog tijela.

– Kašalj može biti suzdržan, a viđa se u djece koja otežano dišu zbog astmatskog napada, upalnog procesa pluća i porebrice ili bola.

Značajke kašlja i trajanje

S obzirom na trajanje kašalj može biti akutni, kronični i tvrdokorni, dugotrajni i ponavljajući. Može se javljati danju ili noću, tijekom cijele godine ili samo sezonski. Ponavljajući kašalj javlja se pri čestim upalama gornjih dišnih putova, zbog slijevanja sekreta iz nosa ili sinusa, obično u djece koja pohađaju kolektiv. Kašalj koji se javlja sezonski (proljeće, rano ljeto, jesen) najčešće je posljedica alergijske preosjetljivosti na peludi stabala, trava i korova. Tada se uz kašalj javljaju i drugi simptomi peludne alergije: crvenilo, svrbež i suzenje očiju, kihanje i svrbež nosa te, u slučaju peludne astme, otežano disanje. Kašalj u astmi može biti suh ili produktivan, javljati se tijekom dana ili noći, ili samo u fizičkom naporu. Ponekad se astma može manifestirati samo kao uporan, dugotrajan kašalj. Dugotrajan kašalj javlja se i pri oštećenju sluznice bronha koje je uzrokovano upalnim djelovanjem bakterija, virusa, gljivica, udisanjem štetnih plinova, u cističnoj fibrozi i sindromu nepokretnih cilija. Dugotrajni je kašalj i hripavac, te kašalj koji zaostaje zbog preosjetljivosti receptora nakon neke, najčešće virusne infekcije.

Kako olakšati kašalj u djece?

S obzirom na to da je kašalj obrambeni mehanizam organizma, ne treba ga suzbijati, nego olakšavati.

Kod produktivnog kašlja potrebno je razrijediti i pokrenuti gusti sekret u dišnim putovima. Sekret se može razrijediti uzimanjem dovoljnih količina tekućine, što je osobito važno u dojenčadi i male djece s vrućicom. Pri povišenoj temperaturi organizam gubi veće količine tekućine, sluznice su suhe, pa tako i sluznica bronha. Upalni je sekret gust i teško se iskašljava. Lijekovi koji razrjeđuju i dijelom pokreću sekret i pomažu u iskašljavanju nazivaju se mukoliticima, kao što je, npr., ekstrakt lista bršljana – dobro poznat djeci i roditeljima kao Prospan, koji nazivaju i prirodnim neprijateljem kašlja. Za pokretanje sekreta služimo se i položajnom drenažom te fizikalnom terapijom.

Svaki dugotrajni kašalj zahtijeva posjet liječniku. Tada se temeljem razgovora s roditeljima i pregleda djeteta odlučuje o daljnjim postupcima koji će dovesti do dijagnoze i ispravnog liječenja.

Za više informacija javite nam se na telefon: +385 1 619 00 80 ili nam pišite na mail: upiti@poliklinika-sabol.hr.

Obratite nam se s povjerenjem

Zatražite svoj termin za konzultacije, tretman ili zahvat putem telefona +385 1 6190 080 ili pošaljite upit.
Naše osoblje kontaktirat će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Kontaktirajte nas