Poliklinika za dječje bolesti Sabol
Razvoj novorođenčeta
ažurirano 25.03.2024.

PSIHOMOTORNI RAZVOJ DOJENČETA

Psihomotorni razvoj dojenčeta promatramo u nekoliko odvojenih vidova: senzorne funkcije ( vid i sluh ), socijalni razvoj i govor, pojedini oblici motoričke funkcije kao što su spontani pokreti, uspravno stajanje i hodanje , te funkcija šake i njezina vidnomotorna koordinacija.

Senzorne funkcije

Dok novorođenče tek povremeno pokazuje konjugirane odnosno simetrične pokrete očnim jabučicama dvomjesečno dojenče promatra neki predmet do dvadesetak sekundi i prati ga od središnje linije u stranu do 30 ? i isto toliko preko središnje linije na drugu stranu.
S pet mjeseci se već zapaža konvergencija očnih jabučica (pomicanje oba oka jednog prema drugom) i suženje zjenice pri približavanju predmeta očima, što je znak uspostave gledanja s oba oka i akomodacije odnosno prilagodbe lomne moći dioptrijskog aparata oka udaljenosti promatranog predmeta.
U prvom tromjesečju dojenče na zvuk šuškanja papirom ili zvonjavu zvonca mjenja spontanu motoriku i mimiku, reagira Moroovim refleksom, plačem ili treptanjem vjeđa. Tek u 4 mj. života dojenče redovito i sigurno okreće glavu prema izvoru zvuka.

Socijalno ponašanje

U tijeku drugog mjeseca života dojenče uzvraća smješkom i mjenja ili zaustavlja motoriku na majčin glas.
Sa 4 mj. glasno se smije, zna izraziti nezadovoljstvo mimikom, pokretom.
Sa 6 mjeseci dojenče počinje raspoznavati i odbijati strane osobe , a prihvaćati poznate.
U dobi 9 mjeseci dijete se zna igrati skivača, a s 12 mjeseci uživa u igri bacanja predmeta i traženja da mu se vrate.

Govor

Rani razvoj govora djeteta odvija se u dvije jasno odijeljene faze : predjezična i jezična. Prijelaz iz jedne u drugu fazu je u dobi od oko 8 mjeseci. U predjezičnoj fazi novorođenče počne vokalizirati, tj. producirati pojedine vokale, a u 2 mjesecu počinje gukanje.
S 8 mjeseci počinje vezati vokale i konsonante u jasne slogove, ali bez povezivanja s određenim značenjem («da-da»,»ba-ba»,»ma-ma»). Obilježje predjezične faze je produkcija mnoštva glasova koji ne pripadaju niti jednom jeziku. Na kraju ove faze reducira se znatan broj glasova i ostaju samo oni iz materinjeg jezika. Time dijete počinje razumijevati pojedine riječi (ali ih još ne govori), a u dobi oko 12 mjeseci određene slogove veže za određeno značenje –«mama», «tata» i dr.

Spontana motorika

U dojenčeta polegnutog na leđa u drugom i trećem mjesecu prevladava asimetrično držanje glave i ekstremiteta , da bi u četvrtom mjesecu držanje postalo simetrično. Od petog mjeseca javljaju se u tom položaju prvi pokušaji odizanja glave.

U potrbušnom položaju dojenče od 2 mjeseca podiže glavu do 45 ? od podloge i drži je nekoliko sekundi. U dobi od 3 do 4 mjeseca dojenče već podiže glavu do 90 ? naklaćen uz još polusavijene kukove i koljena. Sa 6 mjeseci dojenče se odupire na ispružene ruke i otvorene dlanove , a kukovi i koljena su ispruženi, te je dijete u tom položaju stabilno.
U pokusu posjedanja s povlačenjem u novorođenčeta nema aktivne suradnje. S oko 3 mjeseca javlja se aktivno sudjelovanje u pokusu posjedanja na kraju pokusa. Zatiljak zaostaje za ravninom leđa samo u početku pokusa, od polovice pokusa uspješna je kontrakcija mišića vrata i zatiljak prati ravninu leđa uz dobru kontrolu glave na kraju pokusa. Sa 6 mjeseci postoji aktivna kontrakcija mišića vrata od samog početka pokusa povlačenja, tako da zatiljak prati ravninu leđa od početka pokusa.
U sjedećem položaju do 3 mjeseca postoji totalna kifoza (dojenče se sasvim savija prema naprijed). S 4 mjeseca kifoza je ograničena samo na donji dio kralježnice. Sa 6 do 7 mjeseci dijete sjedi oslonjeno na ruke, s 8 mjeseci sjedi samostalno, ali još ne sasvim pravilno, što se javlja sa 9 mjeseci.
U uspravnom položaju uz dodir stopala o podlogu dojenče do kraja drugog mjeseca pokazuje automatski hod. U dobi 3 do 4 mjeseca više se ne upire o podlogu niti pravi korake već savija kukove i koljena (astazija i abazija). S 5 mjeseci ponovo se javlja povremeno odupiranje prstima, a kasnije i punim stopalom o podlogu uz sasvim ispružena koljena i djelomično savijene kukove. S 9-10 mjeseci dojenče stoji sigurno uz oslonac, a s 11-12 mjeseci balansira nekoliko sekundi i bez pridržavanja rukama.

Za ocjenu razvoja korisno je dojenče postaviti u ventralnu suspenziju – rukama ga se obuhvati oko prsnog koša, podigne i drži okrenutog potrbuške. U novorođenačkoj dobi glava , trup i ekstremiteti u tom položaju mlohavo vise – položaj totalne fleksije.
U dobi 5 mjeseci dojenče kontrolira glavu u razini i iznad razine leđa, dok su ekstremiteti samo djelomično ispruženi (ekstendirani).
U dobi od 9 do 10 mjeseci ispružanje (ekstenzija) glave , trupa i ekstremiteta je potpuno (Landauova reakcija).

Funkcija šake

U prva dva mjeseca šaka je pretežno stisnuta uz palčeve skrivene u dlanu uslijed trajno prisutnog refleksa hvatanja.
Od 3 do 4 mjeseca šaka se sve više otvara, palac odmiče od dlana, dojenče počinje pružati ručicu za pokazanim predmetom i ako mu ga stavimo u šaku ono će ga prihvatiti cijelim dlanom i s četiri prsta (digitopalmarno hvatanje).
U dobi 6 do 7 mjeseci dojenče aktivno poseže za predmetom, uzima ga u ruku služeči se palcem, kažiprstom i srednjakom (radiopalmarni hvat), prebacuje ga iz ruke u ruku, stavlja u usta.
Između 10 i 12 mjeseca dojenče nauči hvatati vrškom kažiprsta i vrškom palca, poput pincete (pincetni hvat).

Obratite nam se s povjerenjem

Zatražite svoj termin za konzultacije, tretman ili zahvat putem telefona +385 1 6190 080 ili pošaljite upit.
Naše osoblje kontaktirat će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Kontaktirajte nas