Poliklinika za dječje bolesti Sabol
ažurirano 25.06.2024.

Afektivne respiratorne krize

Afektivne respiratorne krize ili afektivni respiratorni cerebralni napadaji nekonvulzivne su odnosno neepileptogene prirode, ali mogu izgledati vrlo dramatično. Mogu se javiti od novorođenačke do predškolske dobi i sastoje se od nevoljnog prestanka disanja bez gubitka svijesti do onih s poremećajem svijesti i plavljenjem usnica, rijetko s razvojem i trzanja tijela. Događaju se u 4 – 5 % dojenčadi i mlađe djece, najčešće u dobi 12 – 18 mjeseci, nekada i ranije.

Simptomi afektivne respiratorne krize

U tipičnim atakama koje obično traju 10 – 20 sekundi, a kojima neposredno prethodi strah, ljutnja, bijes ili bol, dijete zaplače, nekoliko puta grčevito udahne i prestane disati u izdahu do pojave cijanoze (plavljenja usnica) različitog stupnja (cijanotične atake) ili, rjeđe, bljedila (blijede atake). U slučaju dužeg trajanja atake dijete omlohavi bez svijesti, a ako nedostatak kisika potraje, može se javiti izvijanje trupa ili pojedinačni grčevi ekstremiteta. Samo iznimno ataka može prijeći u konvulzivni napadaj zbog jakog nedostatka kisika u mozgu i tada ih nazivamo složene ili teške afektivne respiratorne krize. Najčešće su cijanotične atake, potom blijede, a mogu se javiti i u kombinaciji, što je najrjeđe.

Uzroci afektivnih respiratornih kriza

Uzrok pojave cijanotičnih kao ni blijedih ataka nije u potpunosti razjašnjen, ali mehanizam se njihova razvoja razlikuje. Kako u jedne trećine slučajeva postoje i drugi članovi obitelji ili roditelji s istim tegobama u dječje doba, postoji genetska sklonost, ali gen do sada nije identificiran.

Okidač cijanotičnih ataka uglavnom je strah ili ljutnja uz plač koji se naglo prekida u fazi izdisaja te ga prati razvoj cijanoze. U podlozi je prolazna kombinacija sniženog CO2 u krvi zbog plača, smanjenog izbačaja volumena krvi iz srca u izdisaju (Valsalvin manevar) i smanjenog kisika u mozgu.

Blijedim atakama uglavnom prethodi bolni podražaj i ne moraju biti udružene s plačem, a prati ih usporenje ili čak kratki zastoj srčane aktivnosti (asistolija), te su posljedica još nezrelog ili nepravilnog rada autonomnog živčanog sustava, odnosno prenaglašenog vagalnog odgovora na bolni podražaj.

U oba oblika važnu ulogu ima anemija, odnosno razina željeza. Smatra se da nedostatak željeza, koje je sastavni dio enzima koji sudjeluju u razgradnji neurotransmitera u središnjem živčanom sustavu, može utjecati na poremećaj autonomnog živčanog sustava. Davanje pripravaka željeza značajno smanjuje broj ataka, čak i u djece bez nedostatka željeza u krvi, a ublažuje i disregulaciju autonomnog živčanog sustava. Vrlo je rijetko potrebna terapija drugim lijekovima.

Dijagnostika

Dijagnoza se postavlja na temelju anamneze i pregleda djeteta, a nalaz eventualnih neuroloških ili srčanih abnormalnosti sugerira da se radi o drugoj dijagnozi.

Pretrage mogu obuhvatiti procjenu željeza te snimanje srčane (EKG) i moždane (EEG) aktivnosti. Ako su nađene abnormalnosti ili je izgled ataka produljen i složen te dovodi do pojave konvulzija, onda je potrebno učiniti dodatnu dijagnostičku obradu. Važno ih je razlikovati od epilepsije. U većini slučajeva mogu se dijagnosticirati i odijeliti od epileptičkih napadaja na temelju analize čimbenika koji su doveli do plača djeteta, afekta i/ili bolnog podražaja.

Prognoza

Ako su isključene druge mogućnosti kao uzrok ataka, potrebna je edukacija roditelja o njihovoj benignoj prirodi. Prognoza je odlična, bez dugoročnih posljedica za dijete. Procjenjuje se da će oko 15 % djece s blijedim atakama, neovisno o njihovoj učestalosti ili trajanju, imati u kasnijem djetinjstvu ili adolescenciji i sinkope (gubitke svijesti). Ipak, bez obzira na benignu prirodu i dobar tijek ataka, koje nestaju u rano dječje ili najkasnije u predškolsko doba i koje u pravilu ne zahtijevaju medikamentoznu terapiju, atake mogu biti po učestalosti i ispoljavanju vrlo dramatične i traumatizirajuće kako za roditelja tako i za liječnika. Potrebno je dodatno umiriti roditelje i nije potrebno izbjegavati rutinsku disciplinu u strahu provociranja afektivnih respiratornih ataka, a provođenje prehrane bogate željezom može prevenirati razvoj anemije koja je povezana s atakama.

Za više informacija obratite se našim stručnjacima putem maila: upiti@poliklinika-sabol.hr ili na telefon: +385 1 619 00 80.

Obratite nam se s povjerenjem

Zatražite svoj termin za konzultacije, tretman ili zahvat putem telefona +385 1 6190 080 ili pošaljite upit.
Naše osoblje kontaktirat će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Kontaktirajte nas