Poliklinika za dječje bolesti Sabol

Dječja psihologija

Što je dječja psihologija?

Dječja psihologija grana je razvojne psihologije, koja se bavi proučavanjem psihičkoga razvoja djece – od začeća do puberteta. To uključuje analizu djetetova ponašanja i doživljavanja, uočavanje s time povezanih promjena te predviđanje i kontrolu ponašanja.

Dječji psiholog stručna je osoba sa završenim studijem psihologije, koja se koristi psihološkom procjenom i raznim oblicima terapije u tretiranju djece i mladih sa psihičkim poteškoćama odnosno poteškoćama u ponašanju i odnosu s roditeljima, vršnjacima, okolinom.

 

Koja je razlika između psihologa i psihijatra?

Dječji psihijatar, za razliku od psihologa, liječnik je sa završenim Medicinskim fakultetom, specijaliziran u području psihijatrije, te jedini koji može dijagnosticirati poremećaje i propisivati terapiju lijekovima.

Psiholog za djecu može pomoći pri postojanju lakših psihičkih smetnji za čije rješavanje nije potrebno psihijatrijsko liječenje već stručno usmjeravanje i pomoć u shvaćanju, ispravljanju i kontroli određenih ponašanja i emocionalnih procesa.

 

Kada se s djetetom obratiti psihologu?

Dječji psiholog pomoći će u tretiranju poremećaja koji se javljaju u djece/adolescenata, kao što su poremećaji hiperaktivnosti i deficita pažnje (ADHD), opsesivno-kompulzivni poremećaji, depresija, anksiozni poremećaji, poremećaji prehrane i dr.

Osim toga, psiholog može pružiti potporu u specifičnim životnim okolnostima i tijekom većih životnih promjena, kao što su:

  • gubitak bliske/voljene osobe
  • razvod roditelja
  • preseljenje
  • sukobi s vršnjacima/vršnjačko nasilje
  • dijagnoze kroničnih bolesti
  • traumatični događaji raznih vrsta

Problemi u nekom od navedenih područja mogu se očitovati u pojavi tjeskobe, bezvoljnosti, ljutnje, poteškoća s usvajanjem gradiva te sa spavanjem (nesanica, noćne more).

Pri pojavi psihičkih poteškoća u djece stručna pomoć vrlo je važna za njihov psihosocijalni i emocionalni razvoj te optimalno funkcioniranje u svakodnevici. Preporuča se stoga da kada roditelji kod svoga djeteta primijete značajne promjene u emocijama, ponašanju i doživljavanju sebe i okoline, što prije zatraže pomoć stručnjaka koji će mu pružiti sve potrebne alate za nošenje s trenutnim ali i mogućim kasnijim problemima.

 

Kako izgleda psihološka obrada djeteta u Poliklinici Sabol?

Psihologijska obrada djeteta sastoji se od inicijalnog razgovora s roditeljima, uzimanja anamneza, testiranja djeteta standardiziranim psihologijskim instrumentima, opservacije ponašanja djeteta i igre, analize rezultata testova, obrazloženja istog roditeljima, pisanja nalaza, savjetovanja roditelja i djeteta te davanja preporuka za uključenje u terapije ili obavljanja dodatnih potrebnih pregleda. Ovisno o dobi djeteta procjenjuju se psihomotorni razvoj, pažnja, socio-emocionalni razvoj, grafomotoričke sposobnosti i kognitivne sposobnosti.

    Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

    Naručite se