Poliklinika za dječje bolesti Sabol
ažurirano 22.04.2024.

Glavobolje u djece

Glavobolja je jedan od najčešćih simptoma u neurologiji i vrlo čest uzrok recidivirajućih bolova u djece. Glava, lice i meki oglavak bogato su opskrbljeni receptorima za bol u odnosu na ostale dijelove tijela, što može objasniti zašto su bolovi tako često lokalizirani u glavi. Prema najnovijoj klasifikaciji Međunarodnog društva za glavobolje (International headache society – IHS), objavljenoj 2004. godine, glavobolje se dijele na primarne i sekundarne.

Primarne glavobolje sljedeće su:

  • migrena
  • psihogena (tenzijska) glavobolja
  • Hortonova (cluster) glavobolja
  • glavobolje uzrokovane trigeminalnom neuralgijom (boli u području inervacije V. moždanog živca)
  • druge primarne glavobolje (npr. glavobolja uzrokovana kašljem, naporom, tijekom spavanja, kontinuirana jednostrana glavobolja – hemikranija)

Sekundarne glavobolje one su povezane s:

  • traumom glave ili vrata
  • bolestima krvnih žila glave i vrata
  • bolestima središnjega živčanog sustava (uz izuzetak krvnih žila)
  • uzimanjem lijekova ili apstinencijskim sindromom
  • infekcijama

Migrena kod djece

Migrene su najčešće jednostrane glavobolje pulsirajućeg tipa, koje mogu biti udružene s mučninom, bolovima u trbuhu i vizualnom aurom (nagovještajem). U obiteljima djece s migrenom jedan ili više članova boluje od migrene. Pojavljuju se u djetinjstvu, a tijekom godina njihova se učestalost smanjuje. Ukupna učestalost migrena u dječjoj dobi iznosi 4 – 10 %, podjednako u djevojčica i dječaka do puberteta, a kasnije se pojavljuje tri puta češće u djevojčica. Epilepsija je udružena s migrenom prosječno u 1 – 17 % bolesnika koji boluju od migrene, odnosno od epilepsije.

Uzroci migrene

Migrena je uzrokovana genskom predispozicijom, utjecajima iz okoline, te metaboličkim i hemodinamičkim poremećajima. Stres, neredovita prehrana, čokolada, kava, nitriti i glutamat u hrani, manja trauma glave, teški trening, menstruacija te biometeorološki uvjeti mogu uzrokovati napadaj migrene.
Napadaji migrene češći su u osoba s određenim profilom osobnosti. Ambiciozne osobe ili perfekcionisti, češće imaju psihogeno uvjetovane migrenske napadaje, te je vrlo česta kombinacija migrenskih i psihogenih glavobolja, odnosno glavobolja tenzijskog tipa.

Simptomi migrene kod djece

Kod migrene glavobolja je vodeći simptom, mada se u dojenčadi može manifestirati i kao bolovi u trbuhu, neutješni bezrazložni plač ili povraćanje. Tek se u dobi 5 do 6 godina dijete počinje žaliti na glavobolju, uz bljedilo, povraćanje, proljev, bolove u trbuhu. Kod adolescenata svemu navedenom mogu se pridružiti i ispadi u vidnom polju. Poremećaji spavanja česti su i pojavljuju se u 25 – 40 % bolesnika koji boluju od migrene. Bolovi su najčešće lokalizirani u frontalnoj, frontotemporalnoj ili okcipitalnoj regiji, obostrano ili posred čela, rjeđe jednostrano, pulsirajućeg su tipa, a prema jakosti umjereni ili jaki. Glavobolja se pogoršava tijekom napora, a napadaji glavobolje traju 1 – 72 h. Sam napadaj migrene može se podijeliti u četiri faze. U prvoj fazi javlja se razdražljivost, hiperaktivnost, teškoće koncentracije, razmišljanja, pisanja i govora. Zatim slijedi aura (nagovještaj) u trajanju 20 – 60 min u vidu svjetlucanja, ispada osjeta ili motoričkih ispada, ponekad s mučninom, povraćanjem, fotofobijom i fonofobijom, a tek u trećoj fazi javlja se glavobolja. U četvrtoj, posljednjoj fazi, pojavljuje se osjećaj umora, iscrpljenosti, bolovi u mišićima i tada bolesnik obično zaspi.

Dijagnostički postupci

EEG abnormalnosti u migreni pojavljuju se u 10 – 75 % djece. Pregled mozga kompjutoriziranom tomografijom (CT) ili magnetnom rezonancom (MR) potrebno je učiniti ako se radi o dojenčetu ili malom djetetu te ako se uz glavobolju pojavljuju i epileptički napadaji, poremećaji svijesti, znakovi povišenog intrakranijskog tlaka, motorički deficit ili poremećaj ponašanja. MR angiografija indicirana je u djeteta s glavoboljom i neurološkim deficitom jer upućuje na suženja ili proširenja krvnih žila u bolesnika s migrenom.

U našoj partnerskoj Poliklinici Sinteza imate mogućnost napraviti sve MR pretrage za svoje dijete i dobiti rezultate unutar 24 sata. Preglede radi naš radiolog s bogatim iskustvom, dr. Tonči Grmoja.

Glavobolja zbog napetosti (tenzijska ili psihogena glavobolja)

Tenzijska, odnosno psihogeno uvjetovana glavobolja može biti rezultat konverzivne ili somatizacijske etiopatogeneze. Bolesnik nesvjesno rješava svoj emotivni problem pretvarajući ga u fizički, tj. u bol (glavobolju, bolove u trbuhu) koji je naizgled jednostavniji. Kod napadaja tenzijske glavobolje bol je lokaliziran obostrano, bolesnik ga osjeća kao stiskanje ili pritisak. Traje 30 minuta do 7 dana. Nije udružen s mučninom ili povraćanjem, ali može biti udružen s fotofobijom ili fonofobijom. Bol nije intenzivan poput migrene i nema pulsirajuću kakvoću. Ne pogoršava se niti se inducira u naporu. Tenzijske glavobolje mogu se pojavljivati intermitentno (u epizodama) ili mogu po tipu odgovarati kroničnoj glavobolji. Epizode tenzijske glavobolje mogu biti rijetke (10 puta godišnje / manje od jedanput mjesečno) ili česte (više od 10 puta mjesečno tijekom 3 mjeseca). To je ujedno i razlika po kriterijima IHS-a između epizodnog i kroničnog tipa tenzijskih glavobolja.

Svaka glavobolja koja se ponavlja odnosno perzistira određeno vrijeme zahtijeva procjenu neuropedijatra.

Liječenje glavobolje u djece

Liječenje treba započeti čim prije. Djetetu treba omogućiti da legne u zamračenu, mirnu i ugodnu prostoriju. Analgetici i antiinflamatorni lijekovi (paracetamol, ibuprofen) lijekovi su prvog izbora u liječenju glavobolja.

Postoji još niz drugih lijekova koji se može koristiti, ali tek nakon neuropedijatrijske obrade i klasifikacije tipa glavobolje, npr. selektivni agonisti serotoninskih receptora, triciklički antidepresivi i sl.
Preventivna primjena lijekova potrebna je ako dijete ima više od 2 napadaja migrene tjedno koji su intenzivni i ne reagiraju na povremenu primjenu ranije navedenih lijekova.

Za profilaksu (sprječavanje) glavobolja primjenjuju se blokatori, a kod psihogenih odnosno tenzijskih glavobolja mogu se primijeniti i triciklički antidepresivi.

U slučaju migrena s abnormalnostima u EEG-u u profilaksi se primjenjuju antiepileptici, najčešće valproat, karbamazepin, lamotrigin i dr. Fenobarbiton je također djelotvoran u profilaksi migrene u male djece.
Primjena koenzima Q10, kao i primjena magnezija, pokazala se učinkovitom, ali su potrebna još dodatna ispitivanja.
Psihoterapija je važna u liječenju djeteta sa psihogenom glavoboljom odnosno s tenzijskim tipom glavobolje. Mehanizam biološke povratne sprege (biofeedback) i tehnike opuštanja mogu pomoći u liječenju psihogenih glavobolja. Primjenjuju se elektronički uređaji na bazi svjetlosnog i zvučnog podražaja koji, vjerojatno, djeluju na promjenu razine beta-endorfina. Od pomoći mogu biti i metode opuštanja koje obuhvaćaju meditaciju, autogeni trening te autohipnozu.

Alternativne metode liječenja glavobolje i migrene obuhvaćaju primjenu homeopatskih metoda, biljne terapije i aromaterapije te dijete, uz izbjegavanje određene vrste hrane, posebno fermentiranog sira i čokolade. Važno je napomenuti i potrebu dovoljnog unošenja tekućine i redovitu prehranu tijekom dana. Higijena spavanja i tjelovježba također mogu biti korisne u prevenciji i imati povoljan utjecaj na smanjenje učestalosti glavobolja u djece.

Za više informacija, preglede i savjete javite nam se na mail: upiti@poliklinika-sabol.hr ili na telefon: +385 1 619 00 80 .

Obratite nam se s povjerenjem

Zatražite svoj termin za konzultacije, tretman ili zahvat putem telefona +385 1 6190 080 ili pošaljite upit.
Naše osoblje kontaktirat će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Kontaktirajte nas