Poliklinika za dječje bolesti Sabol
Upale srednjeg uha
ažurirano 25.03.2024.

UPALA SREDNJEG UHA

Uho se sastoji od tri dijela: vanjsko (uška), srednje i unutarnje. Granicu vanjskog i srednjeg uha čini bubnjić koji štiti srednje i unutarnje uho od vanjskih utjecaja. Srednje uho je mala šupljina između bubnjića i unutarnjeg uha. Čini ga lanac slušnih koščica: čekić, nakovanj i stremen. Srednje uho povezano je preko Eustahijeve tube sa ždrijelom što ima funkciju izjednačavanja tlaka zraka srednjeg uha i atmosferskog tlaka i sa šupljikavim prostorom u kosti (mastoidom).

Zašto dolazi do upale srednjeg uha?

Mastoid, bubnjište i Eustahijeva tuba jedinstveni su prostori koji međusobno komuniciraju, a povezani su i sa ždrijelom, pa bilo kakve promjene u jednom od tih prostora izazivaju promjene i u drugima.
Kod prehlade ili upale grla, virusi i bakterije putuju Eustahijevom tubom i prodiru u šupljinu srednjega uha. Eustahijeva tuba otekne i začepi se. Uz bakterijske infekcije u šupljini srednjega uha može se stvoriti i gnoj.
Dojenčad i mala djeca podložnija su upalama srednjeg uha jer je Eustahijeva tuba u njih kraća i šira, pa virusi i bakterije lakše prodiru iz nosa i grla u srednje uho. Osim toga u toj su dobi uvećane vegetacije (treća mandula), koje mogu zatvoriti Eustahijevu tubu, što ima za posljedicu stvaranje negativnog tlaka u srednjem uhu i upale srednjega uha.

Kako prepoznati akutnu upalu srednjeg uha?

U narodu postoji vjerovanje da dijete boli uho ako ga dira prstima. To najčešće nije znak upale uha. Dojenče s upalom uha je nemirno, plačljivo, slabije spava i jede. Bolest može početi vrućicom, povraćanjem ili proljevom. Starija djeca se žale na bol u uhu, osjećaj nelagode ili punoće. Ponekad se može javiti i iscjedak iz uha (gnojni ili serozni) kao posljedica perforacije (puknuća) bubnjića.

Uzroci upale srednjeg uha

Akutnu upalu srednjeg uha mogu uzrokovati virusi i bakterije. Od bakterijskih uzročnika najčešći su Streptococcus pnaeumoniae, Haemophilus influenzae i Branhamella catarrhalis. Najčešći virusni uzročnici su virus influenzae i parainfluenzae, adenovirusi i respiratorni sincicijalni virus. Upala srednjeg uha može se javiti i tijekom nekih dječjih virusnih bolesti kao što su kozice, ospice i šarlah.

Kako utvrditi akutnu upalu srednjeg uha?

Dijagnozu upale treba utvrditi pregledom bubnjića otoskopijom. To može utvrditi liječnik opće prakse ili, ako je riječ o djeci, pedijatar ili liječnik školske medicine. Valja naglasiti da je otoskopski pregled jedini pouzdan.

Liječenje

“Narodni lijekovi” kao što je kapanje vrućeg ulja u uho može stvoriti više štete nego koristi. U bolesno se uho ništa ne smije ukapavati prije nego što ga pregleda liječnik. Akutna upala srednjeg uha liječi se antibiotikom širokog spektra, kapima za nos i sredstvom protiv bolova/vrućice. Ako je riječ o virusnoj infekciji, antibiotik će spriječiti pojavu sekundarne bakterijske infekcije.
Također je važno provoditi toaletu dišnih putova fiziološkom otopinom i kapima za nos kako bi se Eustrahijeva tuba držala otvorenom te omogućilo prozračivanje srednjeg uha.

Ukoliko je bol u uhu vrlo jaka te utvrdi li se izbočenost bubnjića s tekućinom u srednjem uhu, bit će potrebno učniti mali zahvat – paracentezu, to jest, prorezivanje bubnjića kako bi tekućina iscurila iz srednjeg uha i ne bi bilo više pritiska u uhu. Taj se zahvat radi ambulantno u lokalnoj anesteziji. Ako je riječ o malom i nemirnom djetetu, prije zahvata ga treba uspavati.
Nakon završetka terapije potreban je kontrolni pregled kako bi se utvrdilo je li bolest prošla. Još neko vrijeme dijete može slabije čuti, što je posljedica otoka sluznice srednjega uha ili disfunkcije Eustahijeve tube i slabijeg prozračivanja uha. Zbog toga je potrebno još neko vrijeme ukapavati kapljice za nos. Jednostavnim pretragama, kao što je tonalni audiogram (ispitivanje praga sluha i nagluhosti) i timpanogram (indirektno ispitivanje tlaka u srednjem uhu), može se dobiti uvid u stanje sluha i bubnjišta nakon upale.

Obratite nam se s povjerenjem

Zatražite svoj termin za konzultacije, tretman ili zahvat putem telefona +385 1 6190 080 ili pošaljite upit.
Naše osoblje kontaktirat će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Kontaktirajte nas