Poliklinika za dječje bolesti Sabol
Visoka temperatura
ažurirano 02.07.2024.

Febrilne konvulzije ili febrilni napadaji

Febrilni napadaji ili febrilne konvulzije su tzv. prigodni cerebralni napadaji koji su izazvani povišenom tjelesnom temperaturom uz isključenu infekciju središnjeg živčanog sustava (npr. meningitis) ili druge uzroke epileptičkih napadaja. Javljaju se u 2 – 5 % djece, najčešće u dobi od 6 mjeseci do 3 godine, iako je rijetko moguća pojava u ranijoj dobi kao i kasnije, najviše do 6. godine.

Simptomi febrilnih konvulzija

Febrilne konvulzije kod djece dijelimo na jednostavne i složene na temelju isključujućih kriterija. Jednostavne traju kratko (najčešće kraće od 5 minuta), manifestiraju se jednom u tijeku febriliteta, najčešće u prvih 24 h, već u prvom porastu temperature u djece urednog razvoja i bez neurološke bolesti. Napadaj se manifestira ritmičnim trzanjem, ukočenosti ili mlohavosti cijelog tijela i odsutnim kontaktom odnosno besvjesnim stanjem. Nakon napadaja i oporavka u kojem dijete može biti smeteno nekoliko minuta dolazi do potpunog oporavka i normalnog funkcioniranja. Brži porast tjelesne temperature nosi veći rizik za pojavu febrilnih konvulzija. Ponekad se može dogoditi da roditelji ne budu niti svjesni povišene tjelesne temperature u djeteta koje je prethodno bilo zdravo, nego se febrilitet otkrije tek za vrijeme trajanja napadaja ili nakon njega.

Složene febrilne konvulzije one su koje traju duže i ponavljaju se unutar 24 h febriliteta ili zahvaćaju samo dio tijela (žarišni) uz dijelom poremećenu svijest djeteta, i mogu se pojaviti već u blaže povišenoj tjelesnoj temperaturi. Ponekad nakon složenih febrilnih konvulzija bude prisutan prolazni neurološki ispad, kao npr. slabost ekstremiteta koji je bio zahvaćen napadajem.

Uzrok febrilnih konvulzija

Pojava febrilnih napadaja često je posljedica više faktora, a sklonost je za nastanak nasljedna. Do sada je otkriveno nekoliko gena (za ionske kanale u membranama živčanih stanica) koji su povezani s povećanim rizikom, a manifestiraju se u oko 60 % nositelja gena. Određeni uzoročnici infekcija češće izazivaju pojavu febrilnih napadaja, npr. humani herpes virus tip 6 koji uzrokuje bolest exanthema subitum (popularno „trodnevna vrućica“) ili virus gripe A, pa i rotavirus koji uzrokuje gastroenterokolitis.

Jedna trećina djece koja doživi febrilni napadaj imat će recidiv, odnosno ponovljeni napadaj u nekom od sljedećih febriliteta.

Febrilne konvulzije i epilepsija

Ako uz ponavljanje napadaja postoji i trajno određeno neurološko oštećenje, bolest mozga ili se napadaji jave rano (prije dobi 6 mjeseci), ponavljaju se i bez povišene tjelesne temperature, tada se povećava i vjerojatnost kasnije dijagnoze epilepsije. Napadaji povezani s febrilitetom u djece starije od 6 godina u načelu se više ne mogu shvaćati kao febrilni napadaji.

Dijagnostika febrilnih konvulzija

Liječnički pregled uključuje detaljnu anamnezu, procjenu vitalnih parametara, somatski i detaljan neurološki status djeteta s posebnom pažnjom usmjerenom na mentalno stanje i znakove meningitisa. Laboratorijska je dijagnostika, uz procjenu upalnih parametara, elektrolita i glukoze u krvi, usmjerena i prema pronalasku uzroka povišene temperature.

Ponekad je potrebno napraviti analizu cerebrospinalnog likvora lumbalnom punkcijom kako bi se dokazala ili isključila infekcija cerebrospinalnog likvora. Iako invazivan, taj se test preporučuje u manje djece, kod sumnje na meningitis, visokih upalnih parametara bez jasnog uzroka, dužeg poremećaja svijesti, ponavljanja napadaja, zatim u djece koja su prethodno primala određeni antibiotik te kod koje su se tegobe prezentirale febrilnim epileptičkim statusom (trajanje napadaja više od 5 minuta).

Elektroencefalografija (EEG) se ne snima rutinski u akutnoj fazi prvih jednostavnih febrilnih napadaja. Potrebno ga je snimiti u djece koja uz napadaj imaju i druge neurološke znakove, encefalopatiju, ponavljanje napadaja ili složene febrilne napadaje. U jednostavnih napadaja, ako se smatra indiciranim, snima se nakon što su akutna bolest i febrilitet izliječeni. Još rjeđe su indicirane slikovne pretrage mozga (kompjutorizirana tomografija ili magnetska rezonancija).

Terapija febrilnih konvulzija

Osnovna terapija febrilnih napadaja usmjerena je na zaustavljanje napadaja benzodiazepinima (putem sluznice obraza, rektalnom klizmom ili intravenski). Hrvatsko društvo za dječju neurologiju (HDDN) ne preporučuje kroničnu intermitentnu profilaksu (davanje benzodiazepina u febrilitetu bez pojave napadaja), kao niti kontinuiranu profilaksu nekim antiepileptikom. Za takvu terapiju odlučuje se u pojedinim iznimnim slučajevima, osobito u onih s promjenama u EEG-u, nakon složenih febrilnih napadaja ili čestih febrilnih napadaja.

Nije dokazano da antipiretici (paracetamol, ibuprofen) imaju preventivni učinak na pojavu febrilnih napadaja, ali je potrebno provođenje mjera snižavanja temperature tijekom akutne bolesti praćene visokom temperaturom.

Posljedice febrilnih konvulzija

Febrilne konvulzije kod djece uglavnom imaju dobru prognozu. Nema dokaza da EEG koji je obavljen u vrijeme prvih jednostavnih febrilnih napadaja može predvidjeti pojavu recidiva napadaja ili razvoja epilepsije. Nema dokaza niti da prigodni cerebralni napadaj tipa febrilnih konvulzija može uzrokovati oštećenje mozga, mentalnu retardaciju, pad kvocijenta inteligencije ili poteškoće u učenju.

Djeca koja su imala jednostavne febrilne napadaje imaju rizik do 2 % od recidiva napadaja bez povišene tjelesne temperature, odnosno razvoja epilepsije. U neurološki zdrave djece sa složenim febrilnim konvulzijama rizik je do 6 %, dok je u onih s određenim oštećenjima središnjeg živčanog sustava, neurološkim bolestima ili epileptogeno promijenjenim EEG-om rizik razvoja epilepsije i veći.

Ukoliko trebate više savjeta na ovu temu obratite nam se s povjerenjem putem telefona: +385 1 619 00 80 ili na mail: upiti@poliklinika-sabol.hr. Za direktne rezervacije termina kliknite na link.

Obratite nam se s povjerenjem

Zatražite svoj termin za konzultacije, tretman ili zahvat putem telefona +385 1 6190 080 ili pošaljite upit.
Naše osoblje kontaktirat će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Kontaktirajte nas